Zapomnij o sklepowych przekąskach! Zrób domowe nachosy z piekarnika. Wystarczy mniej niż pół godziny

Zapomnij o sklepowych przekąskach! Zrób domowe nachosy z piekarnika. Wystarczy mniej niż pół godziny

Dodano: 
Domowe nachosy
Domowe nachosy Źródło: Shutterstock / Sergio Hayashi
Domowe nachosy to idealny dodatek m.in. do guacamole, salsy i chili con carne. Możesz je przygotować z gotowej tortilli z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. Sprawdź, jak zrobić pikantne i bardzo chrupiące nachosy z piekarnika.

Tradycyjne nachosy powstają z mąki kukurydzianej, wody oraz oleju. Ja robię je w domu i to w ekspresowym tempie. Polecam sprawdzony przepis na nachosy z gotowej tortilli pszennej lub kukurydzianej. Tak przygotowane chrupiące nachosy możesz podawać z różnymi sosami oraz zapiec w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem sera cheddar lub mozzarelli. Pycha!

Przepis: Nachosy

Domowe nachosy to świetna przekąska na imprezę, którą można podać z różnymi dipami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
430 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże placki tortilli pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Krojenie tortilliPlacki tortilli ułóż jeden na drugi i pokrój na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokrój na 3 trójkąty.
  2. Przygotowanie masłaMasło stop w kąpieli wodnej lub na gazie. Uważaj, żeby się nie przypaliło. Pozostaw do ostygnięcia. Do letniego masła dodaj słodką i ostrą paprykę, przyprawę meksykańską, oregano, bazylię i sól. Dokładnie wymieszaj.
  3. Mieszanie składnikówPokrojoną na małe trójkąty tortillę pszenną włóż do dużego woreczka strunowego. Dodaj masło z przyprawami, zamknij woreczek i dokładnie wymieszaj. Każdy kawałek tortilli powinien być obtoczony w maśle z przyprawami.
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Ułóż nachosy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Piecz około 10 minut. Wyjmij gotowe nachosy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po wystudzeniu trójkąty z tortilli staną się twarde i chrupiące.

Nachosy podawaj na ciepło lub po wystudzeniu. Doskonale sprawdzają się jako przekąska oraz dodatek do ulubionych sosów.

Z czym podawać domowe nachosy?

Domowe nachosy to idealna przekąska dla dzieci i dorosłych. Możesz obtoczyć trójkąty z tortilli w maśle z dowolnymi przyprawami. Doskonale smakują np. łagodne nachosy ze słodką papryką oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, bądź nachosy z dodatkiem suszonego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Warto też zrobić domowe nachosy z dodatkiem tartego parmezanu.

Nachosy możesz również przygotować bez dodatku przypraw. W tej wersji doskonale komponują się z wyrazistymi w smaku sosami oraz chili con carne. Jeśli zastanawiać się, co podać do nachosów, to mam do polecenie kilka opcji:

  • kremowe guacamole, czyli sos z awokado doprawianego sokiem z limonki, solą, posiekaną drobno cebulą, pomidorami i kolendrą,
  • gęsty, kremowy sos na bazie serka topionego z dodatkiem śmietany i posiekanej ostrej papryczki jalapeño – to propozycja dla miłośników pikantnych smaków,
  • kwaśną śmietanę, która idealnie pasuje do nachosów w wersji pikantnej.

Rada: jeżeli chcesz przygotować małą porcję nachosów, to trójkąty z tortilli obtoczone w maśle z przyprawami możesz usmażyć na patelni.

Czytaj też:
Mieszam majonez i trzy składniki. To najlepszy sos serowy do mięs i przekąsek
Czytaj też:
Rozgniatam awokado i przepyszna kolacja prawie gotowa. Dzieci mogą ją jeść codziennie