Chodzi o konkretną partię smoothie z jagód acai i granatu. Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny (GIS)najwyższego dopuszczalne poziomy patuliny w tym smoothie owocowym zostały przekroczone. „Patulina to toksyna produkowana głównie przez pleśnie z rodziny Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys, która ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka”– czytamy w komunikacie. GIS przestrzega, aby nie spożywać tego konkretnego smoothie.
Wycofywane smoothie z patuliną – szczegóły produktu
GIS podaje szczegóły wycofywanej partii produktu:
- Nazwa: Solevita Smoothie Red Genius, 250 ml,
- Producent: Molkerei Gropper GmbH & Co KG, 86657 Bissingen, Niemcy,
- Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne,
- Data minimalnej trwałości: 13.03.2024.
Skąd toksyczna patulina w smoothie? Jak podaje GIS, okazało się, że podwyższona zawartość patuliny znajduje się w soku z aronii, który jest wykorzystywany do produkcji smoothie. Stąd Lidl wraz z producentem podjęli decyzję o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Jeśli zdążyłeś kupić smoothie objęte komunikatem, możesz je oddać w każdym sklepie Lidl bez konieczności okazywania paragonu.
Co to jest patulina?
Patulina jest mykotoksyną, która najczęściej występuje w owocach. Przypisuje się jej działanie mutagenne, teratogenne, uważa się także, że może być rakotwórcza. W groźnych dla człowieka stężeniach występuje głównie w jabłkach i jego przetworach, ale nie tylko. Może pojawić się w innych owocach czy warzywach, które są objęte pleśnią, ponieważ patulina jest – mówiąc fachowo – metabolitem wtórnym niektórych rodzajów pleśni. Co ważne: patulina nie poddaje się wysokiej temperaturze, więc obróka termiczna w tym przypadku nie zagwarantuje bezpieczeństwa żywności.
Czytaj też:
Te ciastka mogą zawierać kawałki metalu. Ważny komunikat dla konsumentówCzytaj też:
Czy bać się azotynu sodu? Sprawdź, gdzie znajdziemy konserwant E250 i na co należy uważać