Za nic nie wstawiaj ich do mikrofalówki. Eksplozje i zniszczenia gwarantowane

Za nic nie wstawiaj ich do mikrofalówki. Eksplozje i zniszczenia gwarantowane

Dodano: 
Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej
Podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej Źródło: Shutterstock / Alena TS
Kuchenka mikrofalowa to bardzo użyteczny sprzęt. Przy jego pomocy możemy szybko podgrzać jedzenie lub je rozmrozić. Jednak pewnych produktów nie powinniśmy do niej wkładać, bo to niebezpieczne.

Kuchenka mikrofalowa, czyli popularna mikrofalówka w wielu domach jest na wyposażeniu kuchni, podobnie, jak lodówka czy zmywarka. Sprzęt ten cenią przede wszystkim osoby zabiegane, bo łatwo i szybko można w nim odgrzać jedzenie, czy rozmrozić mięso na obiad. Jednak jest kilka ograniczeń użycia kuchenki mikrofalowej, o których warto pamiętać.

Czego nie należy wstawiać do kuchenki mikrofalowej?

Ograniczenia, co do użycia mikrofalówki, dotyczą niektórych produktów spożywczych, a także naczyń. Nieodpowiednie zastosowanie kuchenki może bowiem nieść ryzyko poparzenia jej użytkownika, czy doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.

W kuchence mikrofalowej nie powinniśmy podgrzewać:

  • Jaj w skorupkach, bo mogą eksplodować i pobrudzić wnętrze kuchenki.
  • Winogron, bo zawierają dużo wody, która po podgrzaniu od środka, będzie powodowała eksplozje owoców.
  • Papryczek chili i potraw z ich sporym dodatkiem. Po otwarciu kuchenki, zawarta w niej kapsaicyna może drażnić nasze oczy, a nawet poparzyć.

Jeśli chodzi o naczynia, to do mikrofalówki nie powinniśmy wstawiać:

  • Sztućców oraz naczyń metalowych czy ceramiki ze złoceniami lub srebrzeniami, a także folii aluminiowej. Mogą one powodować iskrzenie i uszkodzenie kuchenki.
  • Naczyń z tworzyw sztucznych, które nie są przeznaczone do użycia w kuchence mikrofalowej. W wyniku podgrzania mogą się stopić i uwolnić do żywności szkodliwe substancje.
  • Szczelnie zamkniętych pojemników i naczyń hermetycznych. Pod wpływem podgrzewania mogą eksplodować.

Jak należy podgrzewać jedzenie w kuchence mikrofalowej?

W kuchence mikrofalowej dobrze odgrzewają się potrawy, które zawierają dużo wody. Bez problemu więc można do niej wstawić talerz z zupą czy kubek z herbatą. Jeśli jednak chcesz podgrzać np. kotlet schabowy z ziemniakami, lepiej zrób to pod przykryciem. Dzięki temu kotlet nie wysuszy się, a ziemniaki nie rozbryzgną po wnętrzu kuchenki.

Do przykrycia można użyć specjalnej pokrywy przeznaczonej do użycia w kuchence mikrofalowej lub talerza. Trzeba jednak pamiętać o lekkim uchyleniu przykrywki, by para wodna mogła swobodnie parować.

Jedzenie w mikrofalówce warto podgrzewać stopniowo, tzn. sprawdzać stopień jego podgrzania co jakiś czas. Inaczej możemy je podgrzewać zbyt długo, co może pogorszyć walory smakowe i odżywcze.

Czytaj też:
To najlepszy sposób na odgrzanie schabowych. Kotlety będą jak świeżo usmażone
Czytaj też:
Tak gotowane mleko nigdy się nie przypali. Nie potrzebujesz nawet specjalnego garnka

Źródło: smaki.pl