To najlepszy sposób na odgrzanie schabowych. Kotlety będą jak świeżo usmażone
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

To najlepszy sposób na odgrzanie schabowych. Kotlety będą jak świeżo usmażone

Dodano: 
Kotlet schabowy
Kotlet schabowy Źródło:Pexels / Valeria Boltneva
Zostały ci schabowe z niedzieli? Znamy najlepszy sposób na ich odgrzanie. Dzięki niemu kotlety pozostaną z wierzchu chrupiące, a w środku soczyste. To naprawdę najlepsza metoda.

Poniedziałek to w wielu domach dzień bez gotowania, bo po weekendzie zwykle zostaje sporo przysmaków. Wystarczy je odgrzać, żeby zjeść smakowity obiad i by nic się nie zmarnowało. Jednym z takich niedzielnych rarytasów są kotlety schabowe. Wiele osób ma jednak problem z ich odgrzewaniem, bo często wychodzą suche, twarde i niezbyt smaczne. Dlatego dziś zdradzimy wam najlepszy sposób na odgrzewanie schabowych.

Jakie są idealne kotlety schabowe?

Kotlety schabowe przyrządza się ze schabu wieprzowego, który jest delikatny, ale jednocześnie zawiera sporo tłuszczu. Dzięki temu odpowiednio usmażone schabowe mają miękki i soczysty środek oraz chrupiącą skórkę. I właśnie za to doskonałe połączenie doznań smakowych je kochamy.

Jak przechowywać schabowe?

Kotlety schabowe tak naprawdę najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Mięso jest wtedy najbardziej soczyste, a panierka idealnie chrupiąca. Jeśli jednak zostały nam schabowe z obiadu, najlepiej zjeść je następnego dnia. Do tego czasu powinny być przechowywane w lodówce. Warto je trzymać pod przykryciem lub zawinięte w folię spożywczą, by potrawa nie obeschła i nie pochłonęła obcych zapachów. Oczywiście do lodówki wstawiamy wystudzone, zimne schabowe.

Schabowe można również zamrozić. Wcześniej warto zapakować je w torebkę lub specjalny pojemnik do zamrażania. Lepiej jednak nie przechowywać ich dłużej niż miesiąc, bo są o wiele mniej trwałe niż surowy schab. Przed spożyciem należy je rozmrozić i podgrzać. Do rozmrażania nie polecamy kuchenki mikrofalowej, bo kotlety nie będą smaczne. Lepiej kilka godzin przed odgrzaniem wyjąć je z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej. Gdy zupełnie rozmarzną, można je podgrzewać.

Jak najlepiej odgrzewać kotlety schabowe?

Wiele osób chcąc odgrzać schabowe wkłada je dokuchenki mikrofalowej i... rozczarowuje się ich smakiem. Fakt, ta metoda podgrzewania jest najszybsza, jednak w przypadku kotletów schabowych zupełnie się nie sprawdza. Mięso robi się bowiem twarde i gumiaste, a panierka wilgotna. Jeśli więc zależy wam na dobrym smaku odgrzewanych schabowych wybierzcie inną metodę.

Kotlety schabowe można odgrzać na patelni. Należy ją rozgrzać na średnim ogniu, można przesmarować tłuszczem, położyć kotlety i trzymać na niedużym ogniu ok. 8 minut. W połowie podgrzewania schabowe należy obrócić, by równomiernie ogrzały się z dwóch stron. Tak odgrzane kotlety schabowe zachowują chrupiącą panierkę i dość soczyste wnętrze. Nie można jednak przesadzić z temperaturą i czasem podgrzewania, bo mogą się przypalić i zrobić zbyt suche.

Według nas najlepszą metodą odgrzewania kotletów schabowych jest ich podgrzanie w piekarniku. W tym celu piekarnik należy rozgrzać do temperatury 160-170 stopni Celsjusza, a kotlety ułożyć w pojedynczej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Gdy piekarnik jest już gorący, blachę z kotletami wstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie będą gorące i chrupiące, a ich wnętrze zachowa soki. Podgrzewając schabowe, nie należy używać termoobiegu, bo sprzyja on wysuszaniu mięsa.

Czytaj też:
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasada
Czytaj też:
10 minut i ziemniaki będą ugotowane. Wystarczy, że dodasz łyżkę tego produktu

Źródło: smaki.pl