Gdy babcia zaprasza na bitki, odlicza się cała rodzina. Już wiem skąd ich delikatność

Gdy babcia zaprasza na bitki, odlicza się cała rodzina. Już wiem skąd ich delikatność

Dodano: 
Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe Źródło: Renata Materlińska/Smaki.pl
Na co dzień cenimy sobie dania proste i szybkie do przygotowania. Jednak wciąż pamiętamy i tęsknimy za smakami z dzieciństwa. Za potrawami, które gotowały nasze mamy i babcie. Jedną z nich są bitki.

Bitki tak naprawdę są połączeniem dwóch potraw mięsnych – kotletów i gulaszu. Robi się je bowiem z plastrów mięsa, które rozbija się kuchennym tłuczkiem, a potem zamiast smażyć, dusi się je w płynie. Dzięki tym dwóm zabiegom mięso zazwyczaj wychodzi soczyste i mięciutkie. Są jednak sprytne sposoby na to, by bitki za każdym razem rozpływały się w ustach.

Z jakiego mięsa można zrobić bitki?

Bitki najczęściej przyrządza się z wołowiny. Jednak można je też zrobić z wieprzowiny, cielęciny czy mięsa drobiowego. Najważniejsze, by mięso było delikatne, bez przerostów i widocznego tłuszczu. Wtedy bitki nie wymagają długiego duszenia i wychodzą soczyste. Mięso na bitki należy pokroić w dość cienkie, ale niezbyt cienkie plastry. Powinny one mieć ok. 1,5 cm grubości, tak by nie rozpadły się w czasie rozbijania, a potem duszenia.

Sposób mojej babci na delikatne bitki

Moja babcia bitki robi z wołowiny lub wieprzowiny. Te pierwsze wymagają nieco dłuższego duszenia, co jednak babcia skraca do minimum jednym dodatkiem. Otóż dolewa ona do duszącego się mięsa 1-2 łyżki czystej wódki lub spirytusu. Alkohol nie tylko przyspiesza mięknięcie mięsa, ale też sprawia, że robi się ono niezwykle delikatne. Smak alkoholu nie jest wyczuwalny w mięsie, bo tak naprawdę gotowa potrawa już go nie zawiera. Alkohol bowiem szybko wyparowuje w czasie duszenia.

Przepis: Bitki mojej babci

Bitki wieprzowe w aksamitnym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki czystej wódki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsa i cebuliMięso pokrój w poprzek włókien w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy rozbij z obu stron kuchennym młotkiem, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Plastry mięsa obtaczaj w mące, a potem kładź na rozgrzany tłuszcz i obsmaż je z obu stron. Przełóż do rondelka. Na tłuszczu podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj do mięsa.
  2. Duszenie mięsaMięso i cebulę zalej gorącą wodą, tak by tylko je przykryła. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Całość zagotuj, duś ok. 10 minut. Dodaj alkohol, duś do czasu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Przygotowanie sosuGdy mięso będzie miękkie, wyjmij je z sosu razem z listkami laurowymi i zielem. Składniki znajdujące się w garnku zblenduj na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić dodatkową łyżką mąki rozmieszanej w odrobinie zimnej wody, wlać do sosu i zagotować. Do aksamitnego sosu włóż ponownie mięso, gotuj jeszcze 5 minut.

Z czym podawać bitki?

Bitki podaje się zwykle z gotowanymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub gryczaną. Doskonale będą też smakować w zestawie z kopytkami czy kluskami śląskimi. Dopełnieniem całości mogą być buraczki na ciepło, marchewka z groszkiem czy też tradycyjna mizeria.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na schab pieczony. Ta soczysta pieczeń smakuje na ciepło i na zimno
Czytaj też:
Dwa najlepsze przepisy na soczystą szynkę pieczoną. Takiej nie kupisz w żadnym sklepie

Źródło: smaki.pl