Zapomnij o klasycznych plackach. Naleśniki z tysiącem dziur to teraz prawdziwy przebój

Zapomnij o klasycznych plackach. Naleśniki z tysiącem dziur to teraz prawdziwy przebój

Dodano: 
Baghrir
Baghrir Źródło: Shutterstock / Yana Rubin
Mamy nie lada gratkę dla wielbicieli naleśników. Jest nią przepis na naleśniki z tysiącem dziur. Ten specjał wywodzący się z kuchni marokańskiej wygląda nadzwyczajnie i tak też smakuje.

Na słowo „naleśnik” przychodzą nam na myśl zwykle cienkie placki ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jednak naleśniki mogą mieć różne formy i smak. Dziś właśnie zaprezentujemy wam przepis na grube naleśniki z tysiącem dziur. Ten marokański specjał jest ostatnio prawdziwym hitem, a robi się go równie prosto, jak klasyczne naleśniki.

Marokańskie naleśniki z tysiącem dziur – kilka słów o tym specjale

Naleśniki z tysiącem dziur znane są również pod nazwą „baghrir”. Jest to niezwykle smaczne danie kuchni marokańskiej, które popularne jest także w innych krajach Afryki Północnej. Nazwa tych naleśników pochodzi od charakterystycznego wyglądu. W czasie smażenia na ich powierzchni powstaje bowiem mnóstwo małych dziurek. Tworzą się one pod wpływem działania drożdży i doskonale chłoną dodatki.

Naleśniki z tysiącem dziur robi się z mąki pszennej, semoliny, drożdży, jaj, mleka, wody i soli. Gdy wymieszane ciasto wyrośnie, smaży się z niego placki. Co ciekawe do ich smażenia nie używa się tłuszczu, a naleśniki smaży się tylko z jednej strony. Baghriry są lekko puszyste i delikatne w smaku. A oto dokładny przepis na ten specjał.

Jak zrobić naleśniki z tysiącem dziur?

Do przygotowania naleśników z tysiącem dziur używa się semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy durum. Jeśli jednak macie problem z jej zakupem, możecie ją zastąpić kaszą manną (tę otrzymuje się z pszenicy zwyczajnej).

Przepis: Naleśniki z tysiącem dziur

Marokańskie naleśniki baghrir

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
marokańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 30 g drożdży
  • 450 ml wody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka semoliny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Rozmieszanie drożdżyDrożdże wkrusz do letniej wody, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie ciastaJajka zmiksuj z mlekiem. Mąkę wymieszaj z semoliną i solą, dodaj jajka z mlekiem, a potem mieszając, dodawaj stopniowo wodę z drożdżami. Gładkie ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
  3. Smażenie naleśnikówRozgrzej beztłuszczową patelnię. Chochelką wylewaj na nią porcje ciasta, tak by otrzymać dość grube naleśniki. Smaż je tylko z jednej strony, aż ciasto z wierzchu zastygnie.

Z czym podawać naleśniki z tysiącem dziur?

Baghriry podaje się ze słodkimi dodatkami. Zwykle jest to miód, często wymieszany z płynnym masłem, ewentualnie syrop klonowy, masło klarowane lub dżem. Naleśniki te można serwować na śniadanie, deser lub przekąskę.

Czytaj też:
Naleśniki z serem wychodzą mi perfekcyjnie. Poznaj idealny przepis krok po kroku
Czytaj też:
Dutch baby to puszysty pieczony naleśnik. Przepis jedynie z 4 składników