Dutch baby to puszysty pieczony naleśnik. Przepis jedynie z 4 składników

Dutch baby to puszysty pieczony naleśnik. Przepis jedynie z 4 składników

Dodano: 
Dutch baby
Dutch baby Źródło: Shutterstock / Blizniuk Daria
Dutch baby (holenderski naleśnik) to lekki, puszysty i obłędnie pyszny naleśnik z piekarnika, który robi się sam. Wystarczy, że przygotujesz masę z jajek, mąki i cukru, a następnie cierpliwie poczekasz do momentu degustacji. Możesz przygotować dutch baby na słodko i na słono. Sprawdź, jak zrobić duch baby w wersji podstawowej.

Naleśniki to doskonałe danie na śniadanie, obiad i kolację. Dutch baby różni się od innych naleśników sposobem przygotowania – nie jest smażony, ale pieczony w piekarniku. Aby przygotować to danie, musisz wybrać odpowiednią patelnię, najlepiej żeliwną. Jeżeli nie masz patelni, którą można włożyć do piekarnika, to przygotuj dutch baby w naczyniu żaroodpornym lub np. w formie do tarty. Pamiętaj, że naleśniki przygotowuje się z jajek i mleka o temperaturze pokojowej.

Przepis: Dutch baby

Dutch Baby to pieczony naleśnik. To popularne danie śniadaniowe i lunchowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
1

Składniki

Na ciasto:

  • 6 całych jajek
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Do natłuszczenia patelni:

  • 2,5 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówJajka wybij do dużej miski. Dodaj mleko oraz cukier z prawdziwą wanilią i wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub mikserem na najniższych obrotach. Stopniowo dodawaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
  2. Nagrzewanie piekarnika i patelniNagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw do niego patelnię lub inne naczynie, w którym będzie pieczony holenderski naleśnik.
  3. PieczenieNa gorącej patelni rozpuść klarowane masło. Wlej na patelnię ciasto na dutch baby. Postaraj się wykonać te czynności w jak najkrótszym czasie, aby patelnia nie ostygła. Wstaw patelnię z ciastem do piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i zapiekaj jeszcze 5 minut. Pod koniec pieczenia możesz włączyć funkcję termoobiegu lub zapiekania, aby naleśnik szybciej się zrumienił i zyskał chrupiącą skórkę.

Naleśnik dutch baby podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami. Pieczony naleśnik doskonale smakuje posypany cukrem pudrem oraz udekorowany świeżymi owocami, choć warto też poeksperymentować z wytrawnymi wariantami.

Przydatne wskazówki, jak zrobić i z czym podać dutch baby

  • Ciasto na holenderski naleśnik powinno być dobrze napowietrzone. Aby naleśnik po upieczeniu był bardziej puszysty, możesz dodać do ciasta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Dutch baby możesz przygotować w wersji na słodko, dodając do ciasta 1 łyżkę cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżkę cukru pudru i kilka kropli ekstraktu waniliowego oraz w wersji na słono, dodając 1/2 łyżeczki soli.
  • Popularne dodatki do dutch baby na słodko to cukier puder, ulubione owoce np. truskawki, borówki, śliwki, maliny, jabłka, dżem lub marmolada, cynamon, bita śmietana.
  • Popularne dodatki do dutch baby na słono to szpinak, szynka, pieczony kurczak, pomidorki koktajlowe, papryka, bazylia, ser feta, ser mozzarella.

Czytaj też:
Pancakes są bardzo puszyste i pyszne. To przepis na idealne śniadanie na słodko. Moja rodzina je pokochała
Czytaj też:
Naleśniki bez jajek to przepis nie tylko dla alergików. Zastąp jajka tym produktem, a będą miały idealną konsystencję