Naleśniki z serem wychodzą mi perfekcyjnie. Poznaj idealny przepis krok po kroku
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Naleśniki z serem wychodzą mi perfekcyjnie. Poznaj idealny przepis krok po kroku

Dodano: 
Naleśniki z serem
Naleśniki z serem Źródło:Shutterstock / graletta
Naleśniki z serem robię bardzo często. Przepisów na ciasto i farsz do naleśników jest tysiące. Ja swój idealny przepis znalazłem w starej książce kucharskiej. Wypróbuj go.

Naleśniki z serem uwielbiają nie tylko dzieci. Możesz przygotować je z farszem z twarogu na słodko i na słono. Sekretem smacznych naleśników jest nie tylko odpowiednio wysmażone, elastyczne i delikatne w smaku ciasto, ale także aromatyczny i zwarty farsz. Wybierając twaróg do naleśników, zwróć uwagę, czy nie jest zbyt wodnisty. Spróbuj biały ser, zanim dodasz do niego dodatki – do naleśników z serem na słodko najlepszy jest niezbyt kwaśny twaróg. Sernikowy smak naleśników zapewni dodatek ekstraktu waniliowego lub nasionek laski wanilii. Do słodkiego twarożku można dodać też wcześniej namoczone w gorącej wodzie i odsączone rodzynki, smażoną skórkę pomarańczową lub skórkę z cytryny.

Jak się robi dobre naleśniki?

Klasyczne naleśniki przygotowuję z całych jajek. Do naleśników ze słodkim nadzieniem serowym robię jednak naleśniki z pianą z białek. Dodatek ubitej na sztywno piany z białek oraz wody gazowanej sprawia, że placki są wyjątkowo lekkie, puszyste i elastyczne, co ułatwia zwijanie zgrabnych ruloników oraz składanie naleśników w trójkąty i koperty. Poniżej podaję przepis na naleśniki ze słodkim farszem serowym. Robione zgodnie z poniższą recepturą placki doskonale sprawdzają się jako „opakowanie” słodkiego sera, dżemu, kremu czekoladowego, a także smażonych na maśle jabłek z cynamonem. Mojej rodzinie najlepiej smakują naleśniki, które nadziewam twarogiem robionym w domu.

Wskazówki: do ciasta naleśnikowego najlepiej wybrać mąkę pszenną typ 450-550. Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij je z lodówki na minimum 1 godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania naleśników.

Przepis: Naleśniki z serem

Do przygotowania pysznych naleśników z serem nie potrzebujesz wielu składników. To smaczny jarski obiad, który uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. Ja polecam je również na śniadanie.

Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
570 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia

Na farsz:

  • 600 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składników na ciastoOddziel białka od żółtek i przełóż je do wysokiego naczynia. W dużej misce wymieszaj mleko z wodą gazowaną i żółtkami. Dodawaj do mokrych składników mąkę do momentu, gdy ciasto będzie miało konsystencję śmietany. Resztę mąki wykorzystasz za chwilę. Ubij sztywną pianę z białek (pamiętaj, by wykorzystać dodatkowo białko, które zostanie ci po oddzieleniu żółtka do farszu). Dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj. Po połączeniu piany z ciastem dodaj sól i resztę mąki. Gotowe ciasto naleśnikowe z odstaw w ciepłe miejsce. Powinno odpoczywać około 15 minut.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg rozdrobnij za pomocą widelca, blendera lub tłuczka do ziemniaków. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, surowe żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz opcjonalnie inne dodatki (np. rodzynki). Masę serową dokładnie wymieszaj. Jeżeli ser jest zbyt suchy, dodaj nieco śmietany lub mleka. Spróbuj, czy farsz jest dostatecznie słodki.
  3. Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przed wlaniem na patelnię porcji ciasta natłuść jej powierzchnię niewielką ilością oleju. Ciasto naleśnikowe wlewaj na środek patelni za pomocą łyżki wazowej. Okrężnymi ruchami rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Ciasto powinno pokryć patelnię cienką warstwą. Gdy naleśnik jest usmażony, przewróć go na drugą stronę za pomocą długiej szpatułki. Usmażone na złoty kolor naleśniki odkładaj na odwrócony do góry dnem talerz.
  4. Nadziewanie naleśnikówNa desce kuchennej rozłóż naleśnik. Równomiernie rozprowadź masę serową na jego powierzchni, a następnie zwiń np. w rulon lub złóż w trójkąt – złóż naleśnik na pół i jeszcze raz na pół. Naleśniki z serem złożone w trójkąt bez problemu podsmażysz na używanej do przygotowania placków patelni – zmieszczą się na niej 4 naleśniki z serem.

Naleśniki z serem – propozycje podania

Naleśniki z serem możesz podawać na kilka sposobów. Doskonale smakują na ciepło i na zimno. Jeżeli chcesz podsmażyć naleśniki z serem, jako tłuszcz do smażenia wybierz stopione masło klarowane, które nada im wyjątkowy maślany smak.

Możesz też podgrzać naleśniki w piekarniku (w tym przypadku lepiej zwinąć naleśniki w rulony) – ułóż gotowe naleśniki w naczyniu żaroodpornym, posmaruj ich wierzch stopionym masłem i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeżeli chcesz przypiec naleśniki, to 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę naczynia i nastaw piekarnik na górne opiekanie lub włącz funkcję termoobiegu.

Naleśniki na ciepło podawaj posypane cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub cynamonu, bitą śmietaną, marmoladą bądź sosem czekoladowym. Doskonale smakują również ze świeżymi owocami oraz musem owocowym. W sezonie letnik warto serwować naleśniki z serem polane musem ze świeżych truskawek.

Czytaj też:
Mieszam serek homogenizowany z jajkami i kładę na patelnię. Lepszych racuchów nie jadłam
Czytaj też:
Dutch baby to puszysty pieczony naleśnik. Przepis jedynie z 4 składników