Szef kuchni zdradza pomysł na chorizo. Potrzebujesz jeszcze tylko masło i wino

Szef kuchni zdradza pomysł na chorizo. Potrzebujesz jeszcze tylko masło i wino

Dodano: 
Chorizo al vino tinto
Chorizo al vino tinto Źródło: Bilbao
Chorizo al vino tinto to prosta hiszpańska przekąska, czyli tapas. To nic innego jak kiełbasa chorizo w sosie z wina i masła. Dokładny przepis na danie zdradził szef kuchni hiszpańskiej restauracji w Warszawie.

Czym jest chorizo al vino tinto? – Hiszpańska kiełbaska chorizo, duszona w czerwonym winie i maśle, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Zredukowany sos idealnie sprawdzi się do maczania świeżego chleba. To przepis na klasyczny, pełen smaku tapas – tłumaczy Paweł Perkowski, szef kuchni warszawskiej restauracji Bilbao.

Prosty pomysł na chorizo

Chorizo al vino tinto to łatwy sposób na to, aby we własnym domu poczuć się jak w Hiszpanii. Ta przekąska jest idealna na spotkanie z przyjaciółmi: wystarczy do tego zaserwować dobre pieczywo i zajadać się tapas przy lampce wina (oczywiście najlepiej hiszpańskiego).

Przepis: Chorizo al vino tinto

Prosta przekąska z hiszpańskiej kiełbasy chorizo.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 250 g chorizo
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 20 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie chorizoChorizo pokrój w plasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelni rozgrzej oliwę, równo ułóż chorizo i smaż z obu stron, aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz i plastry staną się chrupiące.
  2. Robienie sosuCałość zalej winem, dodaj liść laurowy i całe obrane ząbki czosnku. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut, aż sos zgęstnieje. Po tym czasie, dodaj masło, cały czas mieszając. Kiedy masło się rozpuści, przełóż chorizo do miseczki i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Co oznacza słowo tapas?

Tapas to przekąski, z których słynie Hiszpania. Dla wielu to wręcz one są wyznacznikiem hiszpańskiej kuchni i jej wizytówką. Jak podkreśla Paweł Perkowski, tapas łączą w sobie mnogość form i aromatów, a do tego są banalnie proste w przygotowaniu

Tapas to nic innego, jak małe porcje przeróżnych dań serwowane w hiszpańskich restauracjach i barach. Ale mało kto wie, że ich pochodzenie związane jest z dawnym zwyczajem ochrony kieliszka wina przed owadami. Robiono to za pomocą… plasterka suchej kiełbasy. To właśnie stąd wzięła się nazwa „tapa” oznaczająca „pokrywkę”. Z biegiem czasu, kiełbasę służącą do przykrywania trunku, zaczęto łączyć z pieczywem i innymi dodatkami, tworząc znane dziś na cały świecie małe przekąski.

– Tapas, zwykle podawane z napojami, to pretekst do spędzania czasu z bliskimi, dzielenia się jedzeniem i cieszenia swoim towarzystwem. Sposób ich serwowania, w postaci małych porcji, sprzyja próbowaniu wielu smaków w jednym czasie. Proste, świeże składniki, lokalne receptury i bogactwo małych kanapeczek, warzyw, omletów czy owoców morza doskonale odzwierciedlają różnorodność kuchni hiszpańskiej – podkreśla Paweł Perkowski.

Czytaj też:
Szybka przekąska z kabanosów. Idealna na imprezy i wieczór przed telewizorem
Czytaj też:
Domowe nuggetsy z piekarnika. O niebo lepsze niż nuggetsy z barów szybkiej obsługi

Źródło: smaki.pl, materiały prasowe