Szybka przekąska z kabanosów. Idealna na imprezy i wieczór przed telewizorem

Szybka przekąska z kabanosów. Idealna na imprezy i wieczór przed telewizorem

Dodano: 
Kabanosy w cieście francuskim
Kabanosy w cieście francuskim Źródło:Katarzyna Świerczyńska
Zrobienie kabanosów w cieście francuskim zajmie ci tylko pół godziny. I nie trzeba tu żadnych umiejętności kulinarnych.

Kabanosy w cieście francuskim zrobiłam, kiedy mój partner poprosił: „a zrobiłabyś coś do pochrupania na wieczór?”. Szybki przegląd lodówki i przekąska na kilka godzin przy oglądaniu meczów ekstraklasy gotowa. Ciasto francuskie uratowało niejedną imprezę i niejedną chętkę na „coś do pochrupania”. Owinięte na kabanosach wygląda niczym sprężynki, a po upieczeniu jest delikatne i mocno chrupiące.

Jakie zrobić kabanosy w cieście francuskim?

Tu naprawdę nie ma żadnej filozofii. Można powiedzieć, że owijasz ciastem kabanosy i już. Nie musi to być idealnie równe. Możesz tu wykorzystać dowolne kabanosy, także te bezmięsne, w wersji dla wegan. Kabanosy najwygodniej przeciąć na pół. Najlepiej sprawdzą się kabanosy średniej grubości (łatwiej owijać je, niż te najcieńsze, te cieniutkie można owijać złożone po dwa). Możesz też wykorzystać dowolne gotowe ciasto francuskie. Oczywiście najlepiej takie robione na maśle, ale nada się każde.

Przepis: Kabanosy w cieście francuskim

Szybka i prosta przekąska, którą zrobisz z dowolnych kabanosów.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 opakowanie kabanosów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka czarnego sezamu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie kabanosów
    Szykowanie kabanosów
    Ciasto francuskie potnij (najłatwiej nożem do pizzy lub radełkiem) na wąskie paski. Kabanosy przekrój na połówki. Każdego owijaj ciastem francuskim i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzep z mlekiem i posmaruj ciasto. Posyp sezamem.
  2. Pieczenie kabanosów
    Pieczenie kabanosów
    Rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni Celsjusza (lub do temperatury wskazanej na opakowaniu ciasta). Piecz ok. 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

W moim przepisie wykorzystałam do posypania ziarna czarnego sezamu, bo akurat miałam otwarte opakowanie. Ale możesz zrezygnować z tego dodatku lub wykorzystać coś innego. Na przykład mak, płatki chilli, posiekane bardzo drobno orzechy, czarnuszkę, grubo zmielony pieprz, suszone zioła lub inne ulubione przyprawy.

Jajko z mlekiem sprawi, że ciasto będzie ładnie zrumienione i będzie miało błyszczącą skórkę. Dzięki smarowaniu mieszanką jajka z mlekiem dodatki do posypania będą się ładnie trzymały. Do smarowania najlepiej wykorzystać pędzelek. Rada: najprawdopodobniej nie wykorzystasz do kabanosów w cieście całego rozbełtanego jajka – resztę możesz dodać do jajecznicy albo wykorzystać do panierowania (jeśli np. planujesz kolejnego dnia zrobić kotlety schabowe lub panierowane boczniaki).

Czytaj też:
Domowe nuggetsy z piekarnika. O niebo lepsze niż nuggetsy z barów szybkiej obsługi
Czytaj też:
Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanej