Pod nazwą „zupa meksykańska” kryje się kilka różnych zup. Najczęściej różnią się one rodzajem dodawanego mięsa. Ja robię tradycyjną zupę meksykańską z mieloną wołowiną (wykorzystuję udziec wołowy), jednak możesz zastąpić wołowinę mięsem wieprzowym (np. szynką lub karkówką) oraz mięsem mieszanym (wołowiną i wieprzowiną w dowolnych proporcjach).
W tradycyjnej zupie meksykańskiej nie może zabraknąć chili, czarnej lub czerwonej fasoli, kukurydzy, aromatycznych pomidorów, a także cebuli i czosnku.
Przepis: Zupa meksykańska
Zupa meksykańska to potrawa jednogarnkowa, która łączy różne smaki warzyw, mięsa oraz aromatycznych przypraw.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2,5 litra bulionu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- sól
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
- SmażeniePrzygotuj duży garnek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż do momentu, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż razem 1-2 minuty. Dodaj mięso. Smaż 4-5 minut, ciągle mieszając. Gdy mięso będzie obsmażone, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Smaż 1-2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając.
- DuszenieDodaj 2 szklanki bulionu i duś na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj krojone pomidory z puszki lub pokrojone w kostkę świeże pomidory (obrane i pozbawione gniazd nasiennych). Dokładnie wymieszaj z mięsem i duś 5-7 minut ma małym ogniu.
- GotowanieFasolę i kukurydze odsącz z zalewy. Dodaj do mięsa z cebulą, czosnkiem i pomidorami pozostały bulion oraz fasolę i kukurydzę. Gotuj zupę około 20 minut pod przykryciem.
Gotową zupę meksykańską dopraw do smaku solą.
Z czym podać zupę meksykańską?
Zupę meksykańską podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Danie to doskonale smakuje również doprawione na talerzu sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, polecam posypać porcję zupy meksykańskiej tartym parmezanem. Smakuje wyśmienicie.
W kuchni meksykańskiej potrawa ta serwowana jest z różnymi dodatkami np. chipsami z tortilli. W polskiej wersji zupy meksykańskiej możesz zastąpić je kromką świeżego chleba lub aromatycznymi grzankami ziołowymi lub czosnkowymi.
Czytaj też:
Co można zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź pomysły na dania z mięsem mielonym w roli głównejCzytaj też:
Tym daniem zachwycają się Niemcy i Austriacy. Zupa naleśnikowa rozgrzeje w chłodne dni