Zrób tę zieloną pastę. Od pierwszego kęsa wiedziałem, że to będzie hit

Zrób tę zieloną pastę. Od pierwszego kęsa wiedziałem, że to będzie hit

Dodano: 
Pasta z cukinii
Pasta z cukinii 
To coś więcej niż smarowidło. Lekka, świeża i aromatyczna pasta, która sprawdzi się na kanapkę, do warzyw lub jako dodatek do makaronu.

Taka pasta pojawiła się po raz pierwszy w mojej kuchni latem, gdy dostałem od sąsiadki siatkę cukinii i pęk koperku. Nie chciałem robić kolejnego leczo. Wyszedł z tego kremowy zielony mus, który z miejsca stał się hitem na każdej grzance. Później modyfikowałem proporcje, doprawiałem inaczej, ale jedno się nie zmieniło, musi być dużo koperku.

Jak zrobić pastę kanapkową z cukinii?

Cukinia chłonie smak, dlatego najlepiej sięgnąć po młode i jędrne sztuki. Jeśli warzywa mają dużo pestek, warto je usunąć przed duszeniem. Aby nadać paście głębi, można dodać łyżkę płatków drożdżowych. Nadają one delikatny serowy posmak i świetnie sprawdzają się w wegańskich pastach.

Pasta ma kremową konsystencję, ale jeśli zależy ci na bardziej zróżnicowanej strukturze, zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem połowy słonecznika i kilku łyżek cukinii. Te dodaj na końcu, drobno posiekane. Ciekawy efekt daje również dodanie kilku liści świeżej mięty, choć warto zachować umiar, by nie zdominowała smaku. Do blendowania najlepiej użyć ręcznego blendera z wąską końcówką albo małego kielichowego, który pozwoli dokładnie rozdrobnić masę.

Przepis: Pasta z cukinii

Prosta pasta kanapkowa. Nieoczywisty sposób na cukinie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
203 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie (ok. 500 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 duży pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywUmyj cukinię, nie obieraj jej. Pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek rozgnieć. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż cebulę 3 minuty, dodaj czosnek i cukinię. Duś 10 minut na średnim ogniu aż zmięknie. Ostudź.
  2. Blendowanie i doprawianieDo misy blendera wrzuć uduszoną cukinię, posiekaną natkę, koperek i słonecznik. Dodaj pozostałą oliwę, cytrynę i przyprawy. Blenduj na gładką pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Jakie pieczywo podać do pasty kanapkowej?

Wybór pieczywa może naprawdę podbić smak pasty kanapkowej. Oto kilka propozycji, które dobrze komponują się z kremowymi, warzywnymi pastami:

  • Chleb na zakwasie lub pełnoziarnisty – wyrazisty smak i zwarta struktura dobrze komponują się z kremową pastą. Pełnoziarniste pieczywo dodaje nuty orzechowe i głębi.
  • Bagietka lub chleb wiejski – chrupiąca skórka i miękki środek stanowią idealne tło dla gładkiej konsystencji pasty. Można je lekko podpiec, np. z oliwą i czosnkiem.
  • Pieczywo z ziarnami lub orkiszowe – ziarna dodają tekstury, a orkiszowy chleb lekko słodkawy smak, który dobrze współgra z dodatkami takimi jak mięta czy płatki drożdżowe. Sprawdź ten przepis na chleb orkiszowy.
  • Tortille, pita lub brioche – tortille i pita świetnie nadają się do zawijania pasty z dodatkami. Brioche to bardziej delikatesowa opcja, której lekka słodycz może ciekawie podkreślić smak cukinii. Zrób domowe chlebki pita.

Czytaj też:
Najlepsza pasta do kanapek, jaką zrobisz w domu. Gładka, sycąca i znika w sekundę
Czytaj też:
Zielona pasta do pieczywa jest smaczna i prosta do zrobienia. Sekret to dwa tanie warzywa