Obłędne kotleciki z ziemniaków z obiadu. Nic się nie marnuje i każdy zajada

Obłędne kotleciki z ziemniaków z obiadu. Nic się nie marnuje i każdy zajada

Dodano: 
Kotleciki z ziemniaków
Kotleciki z ziemniaków Źródło: Shutterstock / Helena Zolotuhina
Te kotleciki są tak smaczne, że jak raz spróbujesz, to już zawsze będziesz gotować więcej ziemniaków. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie.

Te kotleciki ziemniaczane są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz dzięki bułce tartej. Idealnie nadają się jako dodatek do obiadu lub na sycącą kolację – wystarczy podać je ze świeżymi warzywami i pyszne danie gotowe. To pyszny patent na to, aby nie marnować jedzenia.

Jak zrobić kotleciki z ziemniaków obiadu?

Nasza propozycja to kotleciki z cebulą i boczkiem, jednak dodatek boczku można pominąć, jeśli chcesz mieć danie bezmięsne (można też dać w zamian pieczarki lub wędzone tofu). Przepis jest prosty: pognieć ziemniaki, dodaj przesmażony z cebulką boczek, zagnieć z resztą dodatków, a potem formuj kotleciki, panieruj i smaż na złoto.

Rada: do masy na kotleciki doskonale pasuje także zielenina, np. koperek lub pietruszka. Wystarczy posiekać i wmieszać w ziemniaczaną masę.

Przepis: Kotleciki z ziemniaków

Pomysł na ziemniaki z obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
305 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 plasterki boczku
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na kotletyZiemniaki przeciśnij przez praskę lub dobrze ugnieć. Boczek pokrój drobniutko i wrzuć na patelnię. Pokrój drobno cebulę. Do boczku dodaj masło i cebulę, smaż, aż cebula się zeszkli i zacznie się lekko rumienić. Dodaj całą zawartość patelni do ziemniaków razem z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Zagnieć na jednolitą masę.
  2. Smażenie kotletówNa talerzyk wysyp bułkę tartą, na patelni rozgrzej olej. Formuj z masy ziemniaczanej niewielkie kotleciki, panieruj je w bułce i smaż na złoto z obu stron.

Co można zrobić z ziemniaków z obiadu?

Ziemniaki z obiadu można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. To nie tylko kotleciki ziemniaczane z naszego przepisu. Oto garść pysznych inspiracji:

  • Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków – dodaj jajko, mąkę, cebulę i usmaż na chrupiąco. To Szybka alternatywa dla tradycyjnych placków.
  • Zapiekanka ziemniaczana – pokrój ziemniaki w plasterki, dodaj warzywa, ser, sos (np. beszamelowy) i zapiecz.
  • Krokiety ziemniaczane – wymieszaj ziemniaki z serem, ziołami lub resztkami mięsa, uformuj wałeczki, obtocz w jajku i bułce tartej, a potem usmaż.
  • Zupa krem z ziemniaków – zblenduj ziemniaki z bulionem i warzywami (np. porem, czosnkiem), dopraw i podaj z grzankami.
  • Sałatka ziemniaczana – pokrój ziemniaki, dodaj ogórki kiszone, cebulę, jajka na twardo i majonez lub jogurt.
  • Tortilla hiszpańska (omlet z ziemniakami) – podsmaż ziemniaki z cebulą, zalej jajkami i smaż na wolnym ogniu.
  • Pyzy lub kopytka – z tłuczonych ziemniaków przygotuj ciasto z mąką i jajkiem, uformuj kluski i ugotuj.
  • Farsz do pierogów – połącz ziemniaki z twarogiem i cebulką – klasyczny farsz do ruskich pierogów.
  • Chrupiące frytki z pieczonych ziemniaków – pokrój resztki pieczonych ziemniaków w paski, przypraw i podsmaż lub podpiecz w piekarniku.
  • Ziemniaczane bułeczki lub chleb – dodatek ziemniaków do ciasta drożdżowego sprawia, że pieczywo jest miękkie i wilgotne.

Czytaj też:
Ten omlet ziemniaczany mogę jeść przez cały dzień. Przepis mam od znanego szefa kuchni
Czytaj też:
Zupa cebulowa, którą pokochałem w Warszawie. Teraz robię ją, gdy chcę zjeść coś wyjątkowego