Pierwszy raz spróbowałem tej zupy w restauracji w Warszawie. Zapach cebuli duszonej na maśle i ciągnący się ser na bułeczce skradły mi serce od pierwszej łyżki. Gdy wróciłem do domu, postanowiłem odtworzyć tę recepturę – od tamtej pory każda pora roku jest dobra na aromatyczną porcję francuskiej cebulówki.
Jak zrobić zupę cebulową?
Aby cebula dobrze się skarmelizowała, wybierz miks słodkich odmian (np. szalotki z cebulą białą) i pokrój w plastry o jednakowej grubości. Zacznij smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż uzyskają złoty kolor i naturalną słodycz.
Do przygotowania możesz wykorzystać gotowy bulion – w formie skondensowanej ze słoiczka lub z kartonu, oraz rosół. Jeśli zamiast bulionu, musisz użyć wody, pamiętaj, by dobrze ją doprawić: solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, aby nie była mdła.
Grzanki na zupie cebulowej prezentują się efektownie, ale mogą utrudniać jedzenie. Dobrze jest pokroić je wcześniej na mniejsze kawałki i dopiero wtedy posypać nimi zupę – będą wygodniejsze do spożycia, a nadal zachowają swój urok i chrupkość.
Przepis: Zupa cebulowa z grzankami
Proste składniki i prosta sycąca zupa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 438 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg cebuli (ok. 6–7 sztuk, pokrojonych w cienkie półksiężyce)
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 1,2 l bulionu wołowego lub warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Na grzanki z serem:
- 8 plastrów bagietki (grubość ok. 1 cm)
- 150 g tartego sera żółtego
- odrobina oliwy
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cebuliW dużym garnku rozpuść masło z oliwą. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na bardzo małym ogniu, często mieszając, przez 30–40 min, aż cebula stanie się miękka, złocista i zyska słodowy aromat.
- Gotowanie bulionuDo zeszklonej cebuli wlej wino, zwiększ ogień i zagotuj, by alkohol odparował (ok. 2 minuty). Dodaj bulion, liść laurowy i gałązki tymianku. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 15 min. Usuń liść laurowy i gałązki tymianku, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Przygotowanie grzanek z seremW miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym czosnkiem. Każdy plaster bagietki skrop mieszanką. Ułóż grzanki na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 5 minut. Wyjmij, posyp tartym serem, zapiekaj kolejne 5–7 min, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Ułóż grzanki na gorącej zupie cebulowej.
Z zupy cebulowej zrobisz pyszny krem
Gdy cebula jest już dobrze skarmelizowana, a zupa ugotowana z dodatkiem bulionu, zdejmij garnek z ognia i ostrożnie użyj blendera ręcznego lub kielichowego. Miksuj do momentu, aż całość będzie jednolita i bez grudek. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową strukturę, możesz dodać odrobinę śmietanki 30% lub serka topionego. Po zmiksowaniu warto jeszcze raz podgrzać zupę, ale nie doprowadzać do wrzenia. Porada: żeby nadać daniu kolorów użyj szczypiorku lub pietruszki. Przed podaniem posiekaj zieleninę i posyp zupę.
Jak wykorzystać resztki zupy cebulowej?
Z resztek zupy cebulowej możesz wyczarować coś pysznego i zero waste! Oto kilka pomysłów:
- Kremowa baza do sosu – użyj jako sosu do makaronu, kaszy lub pieczonych warzyw. Dodaj śmietankę, tymianek i odrobinę musztardy dla głębi smaku.
- Zapiekanka – wymieszaj zupę z ugotowanymi ziemniakami, makaronem lub ryżem, posyp serem i zapiecz. Możesz dodać też podsmażone warzywa lub resztki mięsa.
- Grzanki z farszem – zredukuj zupę na patelni, aż zgęstnieje, i użyj jako farszu do grzanek lub tartinek. Świetnie smakuje z serem pleśniowym lub kozim.
Czytaj też:
Prosty dodatek, a moja zupa pieczarkowa zamienia się w arcydzieło. Staje się pyszna i aksamitnaCzytaj też:
Zdaniem niektórych, to najlepsza zupa na świecie. Jest sycąca, tania i szybka do zrobienia