Zupa cebulowa, którą pokochałem w Warszawie. Teraz robię ją, gdy chcę zjeść coś wyjątkowego

Zupa cebulowa, którą pokochałem w Warszawie. Teraz robię ją, gdy chcę zjeść coś wyjątkowego

Dodano: 
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa Źródło: Shutterstock / NatalyaBond
Aromatyczna zupa z karmelizowanej cebuli pod kołderką z grzanek i rozpuszczonego sera to niebo w gębie. Danie jak z najlepszej restauracji bez problemu przygotujesz w domu. Wypróbuj sprawdzony przepis.

Pierwszy raz spróbowałem tej zupy w restauracji w Warszawie. Zapach cebuli duszonej na maśle i ciągnący się ser na bułeczce skradły mi serce od pierwszej łyżki. Gdy wróciłem do domu, postanowiłem odtworzyć tę recepturę – od tamtej pory każda pora roku jest dobra na aromatyczną porcję francuskiej cebulówki.

Jak zrobić zupę cebulową?

Aby cebula dobrze się skarmelizowała, wybierz miks słodkich odmian (np. szalotki z cebulą białą) i pokrój w plastry o jednakowej grubości. Zacznij smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż uzyskają złoty kolor i naturalną słodycz.

Do przygotowania możesz wykorzystać gotowy bulion – w formie skondensowanej ze słoiczka lub z kartonu, oraz rosół. Jeśli zamiast bulionu, musisz użyć wody, pamiętaj, by dobrze ją doprawić: solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, aby nie była mdła.

Grzanki na zupie cebulowej prezentują się efektownie, ale mogą utrudniać jedzenie. Dobrze jest pokroić je wcześniej na mniejsze kawałki i dopiero wtedy posypać nimi zupę – będą wygodniejsze do spożycia, a nadal zachowają swój urok i chrupkość.

Przepis: Zupa cebulowa z grzankami

Proste składniki i prosta sycąca zupa.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
438 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg cebuli (ok. 6–7 sztuk, pokrojonych w cienkie półksiężyce)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1,2 l bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Na grzanki z serem:

  • 8 plastrów bagietki (grubość ok. 1 cm)
  • 150 g tartego sera żółtego
  • odrobina oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cebuliW dużym garnku rozpuść masło z oliwą. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na bardzo małym ogniu, często mieszając, przez 30–40 min, aż cebula stanie się miękka, złocista i zyska słodowy aromat.
  2. Gotowanie bulionuDo zeszklonej cebuli wlej wino, zwiększ ogień i zagotuj, by alkohol odparował (ok. 2 minuty). Dodaj bulion, liść laurowy i gałązki tymianku. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 15 min. Usuń liść laurowy i gałązki tymianku, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  3. Przygotowanie grzanek z seremW miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym czosnkiem. Każdy plaster bagietki skrop mieszanką. Ułóż grzanki na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 5 minut. Wyjmij, posyp tartym serem, zapiekaj kolejne 5–7 min, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Ułóż grzanki na gorącej zupie cebulowej.

Z zupy cebulowej zrobisz pyszny krem

Gdy cebula jest już dobrze skarmelizowana, a zupa ugotowana z dodatkiem bulionu, zdejmij garnek z ognia i ostrożnie użyj blendera ręcznego lub kielichowego. Miksuj do momentu, aż całość będzie jednolita i bez grudek. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową strukturę, możesz dodać odrobinę śmietanki 30% lub serka topionego. Po zmiksowaniu warto jeszcze raz podgrzać zupę, ale nie doprowadzać do wrzenia. Porada: żeby nadać daniu kolorów użyj szczypiorku lub pietruszki. Przed podaniem posiekaj zieleninę i posyp zupę.

Jak wykorzystać resztki zupy cebulowej?

Z resztek zupy cebulowej możesz wyczarować coś pysznego i zero waste! Oto kilka pomysłów:

  • Kremowa baza do sosu – użyj jako sosu do makaronu, kaszy lub pieczonych warzyw. Dodaj śmietankę, tymianek i odrobinę musztardy dla głębi smaku.
  • Zapiekanka – wymieszaj zupę z ugotowanymi ziemniakami, makaronem lub ryżem, posyp serem i zapiecz. Możesz dodać też podsmażone warzywa lub resztki mięsa.
  • Grzanki z farszem – zredukuj zupę na patelni, aż zgęstnieje, i użyj jako farszu do grzanek lub tartinek. Świetnie smakuje z serem pleśniowym lub kozim.

Czytaj też:
Prosty dodatek, a moja zupa pieczarkowa zamienia się w arcydzieło. Staje się pyszna i aksamitna
Czytaj też:
Zdaniem niektórych, to najlepsza zupa na świecie. Jest sycąca, tania i szybka do zrobienia