Placek z cebulą i kiełbasą może być całym daniem lub rewelacyjną przekąską. Można powiedzieć, że to cebularz z kiełbasą, ponieważ przepis jest nawiązaniem do słynnych lubelskich cebularzy, czyli placków drożdżowych z cebulą. My dodaliśmy do farszu jeszcze kiełbasę, a efekt zachwyca smakiem.
Jak zrobić placek cebulą i kiełbasą?
Bazą dania jest proste ciasto drożdżowe, które – jak każde tego typu ciasto – wymaga cierpliwego i długiego wyrabiania (możesz tu wykorzystać robot z końcówką do wyrabiania ciasta). Przygotowania warto zacząć od przygotowania farszu. To prosta mieszanka cebuli doprawionej solą z oliwą i kiełbasą. Rada: jeśli chcesz bardziej nawiązać do tradycyjnego cebularza, dodaj do farszu również mak (razem z kiełbasą). Na podane proporcje będzie to 1 łyżka maku. Jeśli z kolei pominiesz kiełbasę, ale koniecznie dodasz mak do farszu, otrzymasz pyszne cebularze niczym z lubelskiej piekarni.
Każdy placek powinien mieć ok. 15-20 cm średnicy, ale możesz też upiec nieco mniejsze placki. Można również robić jeden duży placek, jednak rekomendujemy pieczenie mniejszych.
Przepis: Placek z cebulą i kiełbasą
Pyszna przekąska lub całe danie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 908 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 15 g masła
- 250 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 3 cebule
- 2 kiełbasy śląskie
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie cebuli i kiełbasyCebulę pokrój w kostkę. Dopraw łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut, aby zmiękła. Kiełbasę pokrój w kostkę.
- Robienie ciastaUszykuj 250 ml ciepłej wody. Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, a następnie zalej częścią wody tak, aby jedynie przykryć drożdże. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dolej resztę wody i wymieszaj. Mąkę przesiej przez sito, dodaj masło, wodę z drożdżami, po łyżeczce cukru i soli. Zagniataj ciasto 15-20 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- Robienie farszuDo posiekanej cebuli dodaj łyżkę i kiełbasę. Dobrze wymieszaj.
- Pieczenie plackaRozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Z ciasta zrób kulki, a następnie każdą z nich rozwałkuj na placek grubości ok. pół centymetra. Na każdy placek nałóż farsz, pozostawiając wolne brzegi placka. Piecz ok. 10 minut. Możesz też zrobić jeden, większy placek: wówczas piecz ok. 2-3 minut dłużej.
Placki świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe, ale można je jeść również po ostudzeniu. Będą dobre także na drugi dzień.
Inne pomysły na placki z cebulą
Nasz cebularz z kiełbasą to tylko jedna z wariacji na temat słynnych placków z cebulowym farszem. Do cebuli możesz dodać również inne składniki i tworzyć własne kompozycje. Pyszną opcją jest dodanie do cebuli kminku (ta wersja sprawdzi się zarówno z kiełbasą, jak i bez niej). Do cebuli można dodać również przesmażone na złoto pieczarki. Można też postawić na zielone dodatki, np. szczypior lub natkę pietruszki. Oryginalną i efektowną wersją będzie dodanie do cebuli pokrojonej w kostkę kolorowej papryki.
Czytaj też:
Nie zgadniesz, z czego są te minipizze. Robię je, gdy chcę zaskoczyć rodzinęCzytaj też:
W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furorę