To jest lepsze od pizzy! Prosty przepis na aromatyczny placek z cebulą i kiełbasą

To jest lepsze od pizzy! Prosty przepis na aromatyczny placek z cebulą i kiełbasą

Dodano: 
Placek z cebulą i kiełbasą
Placek z cebulą i kiełbasą Źródło: Shutterstock / IHORYER
Ten genialny placek z cebulą i kiełbasą znika, nim zdąży ostygnąć. To mięciutkie ciasto i prosty, ale przepyszny farsz.

Placek z cebulą i kiełbasą może być całym daniem lub rewelacyjną przekąską. Można powiedzieć, że to cebularz z kiełbasą, ponieważ przepis jest nawiązaniem do słynnych lubelskich cebularzy, czyli placków drożdżowych z cebulą. My dodaliśmy do farszu jeszcze kiełbasę, a efekt zachwyca smakiem.

Jak zrobić placek cebulą i kiełbasą?

Bazą dania jest proste ciasto drożdżowe, które – jak każde tego typu ciasto – wymaga cierpliwego i długiego wyrabiania (możesz tu wykorzystać robot z końcówką do wyrabiania ciasta). Przygotowania warto zacząć od przygotowania farszu. To prosta mieszanka cebuli doprawionej solą z oliwą i kiełbasą. Rada: jeśli chcesz bardziej nawiązać do tradycyjnego cebularza, dodaj do farszu również mak (razem z kiełbasą). Na podane proporcje będzie to 1 łyżka maku. Jeśli z kolei pominiesz kiełbasę, ale koniecznie dodasz mak do farszu, otrzymasz pyszne cebularze niczym z lubelskiej piekarni.

Każdy placek powinien mieć ok. 15-20 cm średnicy, ale możesz też upiec nieco mniejsze placki. Można również robić jeden duży placek, jednak rekomendujemy pieczenie mniejszych.

Przepis: Placek z cebulą i kiełbasą

Pyszna przekąska lub całe danie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
908 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 15 g masła
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 cebule
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie cebuli i kiełbasyCebulę pokrój w kostkę. Dopraw łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut, aby zmiękła. Kiełbasę pokrój w kostkę.
  2. Robienie ciastaUszykuj 250 ml ciepłej wody. Do drożdży dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, a następnie zalej częścią wody tak, aby jedynie przykryć drożdże. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dolej resztę wody i wymieszaj. Mąkę przesiej przez sito, dodaj masło, wodę z drożdżami, po łyżeczce cukru i soli. Zagniataj ciasto 15-20 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Robienie farszuDo posiekanej cebuli dodaj łyżkę i kiełbasę. Dobrze wymieszaj.
  4. Pieczenie plackaRozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Z ciasta zrób kulki, a następnie każdą z nich rozwałkuj na placek grubości ok. pół centymetra. Na każdy placek nałóż farsz, pozostawiając wolne brzegi placka. Piecz ok. 10 minut. Możesz też zrobić jeden, większy placek: wówczas piecz ok. 2-3 minut dłużej.

Placki świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe, ale można je jeść również po ostudzeniu. Będą dobre także na drugi dzień.

Inne pomysły na placki z cebulą

Nasz cebularz z kiełbasą to tylko jedna z wariacji na temat słynnych placków z cebulowym farszem. Do cebuli możesz dodać również inne składniki i tworzyć własne kompozycje. Pyszną opcją jest dodanie do cebuli kminku (ta wersja sprawdzi się zarówno z kiełbasą, jak i bez niej). Do cebuli można dodać również przesmażone na złoto pieczarki. Można też postawić na zielone dodatki, np. szczypior lub natkę pietruszki. Oryginalną i efektowną wersją będzie dodanie do cebuli pokrojonej w kostkę kolorowej papryki.

Czytaj też:
Nie zgadniesz, z czego są te minipizze. Robię je, gdy chcę zaskoczyć rodzinę
Czytaj też:
W puszyste ciasto zawiń dwa lubiane dodatki. Rogaliki z nietypowym nadzieniem zawsze robią furorę