Przygotowanie świątecznych ciastek może być łatwe i przyjemne, a co najważniejsze – szybkie. Tradycyjnie pierniki potrzebują czasu na dojrzewanie, ale z dodatkiem proszku do pieczenia i większej ilości miodu możesz stworzyć miękkie i aromatyczne ciasteczka w mniej niż godzinę. Jeśli brakuje ci czasu, a marzysz o udekorowanych lukrem ciastkach, użyj posypek, cukru pudru lub czekoladowych groszków, które możesz wcisnąć w ciasteczka przed pieczeniem.
Wskazówka: wykorzystaj jednocześnie kilka blach, piekąc różne ciasteczka w tym samym czasie (różnice w rozmiarze ciastek dostosuj czasem pieczenia).
Jak przygotować szybkie świąteczne ciastka?
Przygotowanie tych ciastek jest proste, a co najważniejsze, nie wymaga dużo czasu. Powstałe na bazie tego przepisu ciasto wymaga schłodzenia w lodówce, ale jeśli się spieszyć, możesz do tego celu użyć zamrażarki, pamiętając o skróceniu czasu schłodzenia. Dzięki temu ułatwisz wałkowanie i wycinanie kształtów. Jeśli chcesz, aby ciastka były bardziej miękkie, rozwałkuj ciasto na grubość około 5-6 mm. Cieńsze ciastka (np. 3-4 mm) będą bardziej kruche.
Porada: do ciastek dodaj płynny miód. Nie tylko nada ciasteczkom charakterystycznego smaku, ale także sprawi, że ciasto będzie bardziej plastyczne i elastyczne. Użycie miodu lokalnego dodatkowo wspiera pszczelarzy w twojej okolicy.
Przepis: Szybkie ciastka na święta
Piernikowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu, przyprawy do piernika i płynnego miodu.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 55 w każdej porcji
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 80 g masła
- 100 g miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie masa przypominająca kruszonkę. Dodaj miód, cukier puder i jajko. Zagnieć szybko ciasto, aż będzie jednolite. Uformuj kulę i w razie potrzeby schłodź w lodówce przez 5-10 minut.
- Formowanie ciastekRozwałkuj ciasto na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 4 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek i choinek wycinaj ciasteczka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie ciastekRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Piecz ciasteczka przez 8-10 minut, aż delikatnie się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Szybkie świąteczne ciastka na choinkę?
Z resztek ciasta możesz uformować kulki, lekko je spłaszczyć i upiec jako małe ciasteczka. To świetny sposób, aby uniknąć marnowania, ale to nie wszystko. Część ciastek możesz wykorzystać, jako świąteczne ozdoby. Jeśli mają upiększyć choinkę, to pamiętaj, aby przed pieczeniem zrobić w nich dziurkę wykorzystując do tego zwykłą słomkę. Ciasteczka mogą być również wspaniałym bożonarodzeniowym podarunkiem.
Czytaj też:
To najlepsze ciasteczka maślane na święta i do kawy. Mój prosty przepis ma tylko 5 składnikówCzytaj też:
Świąteczne kruche gwiazdki w czekoladzie pokocha każdy. Prosty przepis na idealne ciasteczka