Kremową zupę robię ekspresowo z tanich warzyw. Sekretem jest sposób przygotowania

Kremową zupę robię ekspresowo z tanich warzyw. Sekretem jest sposób przygotowania

Dodano: 
Zupa z marchewki i pomidorów
Zupa z marchewki i pomidorów Źródło: Shutterstock / Oksana Mizina
Ta warzywna zupa krem jest jedną z moich ulubionych. Jest aromatyczna i sycąca, a cały sekret tkwi w jednej czynności na samym początku.

Zupa z marchewki i pomidorów to sycąca zupa, którą szczególnie lubię na przełomie lata i jesieni. Wtedy warzywa są najtańsze, a pomidory wyjątkowo aromatyczne. Zrobienie tej zupy krem zajmuje najwyżej pół godziny.

Jak zrobić krem z marchewki i pomidorów?

Sekretem tej zupy jest przesmażenie czosnku, imbiru, papryki oraz marchewki i korzenia pietruszki na samym początku. Ten prosty zabieg sprawia, że smaki są wyjątkowo intensywne, a zupa pełna aromatów. To dlatego wystarczy potem zalać wszystko zwykłą wodą – jednak tu od razu uwaga: jeśli masz w domu (np. w zamrażarce) gotowy bulion warzywny lub delikatny rosół, śmiało możesz wykorzystać go zamiast wody, dzięki temu zupa będzie miała jeszcze lepszy smak.

Ja do takiej zupy lubię dodać mięsiste, działkowe pomidory, które w sezonie można kupić bez problemu na lokalnych bazarkach i ryneczkach. Warto też wiedzieć, że do tej zupy, szczególnie po sezonie, kiedy dostępne pomidory nie są tak dobre, śmiało można zamiast świeżych warzyw dorzucić puszkę krojonych pomidorów dobrej jakości.

Zupa z dodatkiem imbiru jest dość rozgrzewająca, jeśli chcesz uniknąć tego efektu, pomiń imbir, a w zamian dodaj na koniec gotowania suszone zioła, np. oregano. Wówczas można też pominąć dodatek ostrej papryki, a obok czosnku do smażenia dorzucić małą, pokrojoną drobno cebulę.

Przepis: Zupa z marchewki i pomidorów

Kremowa zupa z warzyw.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
208 w każdej porcji

Składniki

  • 5 marchewek
  • 3 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywMarchewkę, ziemniaki, pietruszkę pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Gotowanie zupyW garnku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, imbir, sproszkowaną paprykę i smaż ok. minuty. Dorzuć marchewkę, pietruszkę i smaż, aż warzywa się lekko zrumienią. Dodaj pomidory i ziemniaki, smaż ok. 10 minut. Zalej wodą i gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zmiksuj wszystko, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jak podawać zupę z marchewki i pomidorów?

Zupa rewelacyjnie smakuje podana z chrupiącymi grzankami lub po prostu: z dobrym pieczywem. Możesz ją także przed podaniem posypać prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika i skropić dobrą oliwą. Delikatności zupie nada z kolei śmietana – jeśli lubisz łagodne kremy, dodaj na koniec śmietany 30 proc. (będzie tu pasowało także mleko kokosowe, szczególnie do wersji z imbirem). Zupę z marchewki i pomidorów można również podawać na zimno.

Czytaj też:
Uwielbiam tę zdrową, sezonową zupę. Jest pożywna, pyszna i robię ją na poczekaniu
Czytaj też:
Dynię makaronową zapiekam z tym pysznym farszem. Moje sezonowe odkrycie pokochała cała rodzina