Sos ze świeżych pomidorów robię w kilka chwil. Ten banalny patent naprawdę ułatwia życie

Sos ze świeżych pomidorów robię w kilka chwil. Ten banalny patent naprawdę ułatwia życie

Dodano: 
Tarcie pomidorów
Tarcie pomidorów Źródło: Shutterstock / Clovera
Pyszny sos pomidorowy bez skórek, ale jednocześnie be żmudnego obierania pomidorów czy przecierania ich przez sitko? To jest możliwe, a sposób jest wręcz banalnie prosty i szybki.

Aby zrobić sosy pomidorowe bez skórki, zwykle trzeba najpierw sparzyć pomidory i obrać, albo już ugotowane przetrzeć przez sito. Obie te czynności są dość pracochłonne i przyznam, że niespecjalnie je lubię. Tym bardziej, jeśli chcę wykorzystać większą ilość pomidorów. Okazuje się, że jest na to sposób – podpatrzyłam go lata temu w którymś z programów kulinarnych. Do zrobienia sosów, ale też zup ze świeżych pomidorów wykorzystuję tarte pomidory. Użycie tarki sprawia, że skórka zostaje, a miąższ jest rozdrobniony.

Jak zetrzeć pomidory na tarce?

Nie ma tu nic skomplikowanego. Po prostu wystarczy zetrzeć całe pomidory na zwykłej tarce. Należy do tarki przyłożyć cały pomidor i dociskać go dłonią, dzięki temu cała skórka zostanie na tarce. Ja zwykle w ten sposób przerabiam wszechobecne latem (i moim zdaniem najlepsze) pomidory malinowe albo bawole serca. Tarcie pomidorów to czynność naprawdę ekspresowa.

Jak zrobić sos z tartych pomidorów?

Świeże, tarte pomidory zawierają zwykle dużo soku. Dlatego sos na ich bazie wymaga odparowania soku. Ja lubię robić z takich pomidorów sos z mięsem mielonym (lub jego wegańskim odpowiednikiem). Wówczas podsmażam najpierw mięso z czosnkiem i cebulą, a kiedy jest gotowe, dorzucam tarte pomidory i duszę, aż sok odparuje.

Na tej samej zasadzie można zrobić dowolny sos pomidorowy, ja lubię go też w wersji z cukinią, ale w tym przypadku cukinię podsmażam na osobnej patelni i dodaję do tartych pomidorów, kiedy już nieco zgęstnieją na patelni. Tarte pomidory można także dodawać do zup. To świetny patent na dodanie smaku tradycyjnej jarzynowej, można też zrobić z tartych pomidorów pyszną pomidorówkę, ale tu również najlepiej najpierw odparować pomidorową pulpę dopiero dodać do niej bulion warzywny lub drobiowy.

Czytaj też:
Takie pomidory jedzone na surowo mogą zaszkodzić zdrowiu. Sprawdź, co zrobić z zielonych pomidorów
Czytaj też:
Najlepszą zupę jarzynową zrobisz z cukinii i tanich warzyw. Jest idealna na letni obiad

Źródło: smaki.pl