Co roku z niecierpliwością wypatruję pierwszych owoców jagodowych. W moim ogrodzie posadziłem m.in. maliny, jeżyny oraz czarne i czerwone porzeczki. Z zaledwie kilku krzaczków zbieram co roku sporo owoców, które dodaję do ciast na zimno, ciasta jogurtowego i ciasta drożdżowego oraz szybko zaspokajających mały głód i pragnienie koktajli. Połączenie twarogu ze słodko-kwaśnymi owocami jagodowymi to prawdziwa poezja smaku.
Jak zrobić sernik na zimno z owocami jagodowymi?
Sernik na zimno z owocami jagodowymi robię na spodzie z pełnoziarnistych herbatników oraz masła, ale możesz również użyć okrągłych lub podłużnych biszkoptów. Polecam zrobić masę serową z pełnotłustego lub półtłustego twarogu sernikowego w wiaderku. Jeżeli chcesz użyć zwykłego twarogu w kostce, to musisz sprawdzić, czy nie jest bardzo kwaśny, a następnie 2-3 razy zmielić ser maszynką z sitkiem o drobnych oczkach. Do masy serowej dodaję śmietankę kremówkę 36%, którą możesz zastąpić długo schładzaną śmietanką kremówką 30%.
Nie dodaję do masy serowej dużo cukru. Jeżeli lubisz bardzo słodkie serniki na zimno, to zwiększ ilość cukru zgodnie z własnymi preferencjami – polecam dodawać cukier stopniowo i próbować, czy masa nie jest zbyt słodka – dodatkową słodycz zapewniają owoce oraz galaretka. Możesz użyć ulubionych owoców jagodowych w dowolnych proporcjach – około 500 g. Nie robię grubej warstwy galaretki – ale możesz udekorować sernik na zimno podwójną porcją galaretki i owoców.
Na 800 g twarogu sernikowego dodaję 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny. Żelatynę możesz zastąpić 2 galaretkami bezbarwnymi lub np. galaretkami truskawkowymi, rozpuszczonymi w 250 ml wody, ale wówczas masa serowa będzie miała lekko owocowy smak.
Sernik na zimno wymaga kilkugodzinnego chłodzenia. Najlepiej, żeby spędził w lodówce 4-5 godzin. Z poniższego przepisu przygotujesz sernik na zimno w tortownicy o średnicy 24 cm.
Przepis: Sernik na zimno z owocami
Ciasto bez pieczenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 523 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 140 g masła
Na masę serową:
- 800 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 cytryna
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 75 ml zimnej wody
Do dekoracji:
- 1/2 szklanki czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki czerwonej porzeczki
- 1/2 szklanki jeżyn
- 1 szklanka malin
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 400 ml gorącej wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył, korzystając z blendera kielichowego lub malaksera. Możesz również pokruszyć herbatniki za pomocą wałka. Masło stop w rondelku lub kąpieli wodnej. Topiąc masło na gazie, uważaj, żeby się nie przypaliło. Roztopione masło odstaw do przestygnięcia. Wymieszaj pokruszone herbatniki z ostudzonym masłem – masa na spód sernika powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno formy wyłóż herbatniki z masłem i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni tortownicy, mocno uklepując. Nie wylepiaj masą brzegów tortownicy. Jeżeli chcesz, żeby spód z herbatników był bardzo cienki, to użyj 150 g ciastek i 90 g masła. Formę ze spodem sernika na zimno włóż do lodówki.
- Robienie masy serowejTwaróg sernikowy przełóż do dużej miski. Zetrzyj skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny oraz wyciśnij sok z 1 połówki owocu. Dodaj skórkę i sok z cytryny do twarogu – dodaję 1 łyżkę skórki i 2-3 łyżki soku. Jeżeli twaróg ma kwaskowaty smak, to dodaj mniej soku z cytryny. Do twarogu dodaj również ekstrakt waniliowy. Smak masy serowej możesz dodatkowo wzbogacić, dodając np. kilka kropli naturalnego ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego oraz skórkę otartą z umytej i sparzonej pomarańczy. W odpornej na działanie wysokiej temperatury szklance lub filiżance umieść żelatynę, zalej ją zimną wodą i pozostaw do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzej w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, żeby się rozpuściła i pozostaw do ostygnięcia. W wysokim naczyniu ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, stopniowo zwiększając obroty miksera. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą na sztywno śmietanę oraz ostudzoną żelatynę. Mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż masa będzie jednolita. Porada: w zależności od konsystencji twarogu sernikowego masa może czasami wyjść zbyt rzadka lub bardzo gęsta. Rzadką masę możesz zagęścić, zwiększając ilość żelatyny o 1/2 -1 łyżeczkę (na każdą łyżeczkę żelatyny potrzebujesz 25 ml wody); do bardzo gęstego sera możesz dodać kilka łyżek śmietanki kremówki 36% lub jogurtu naturalnego. Jeżeli dodajesz do masy serowej dodatkowe składniki, to dokładnie ją wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
- Przygotowanie owoców i galaretkiCzarne i czerwone porzeczki umyj, odsącz na sitku z nadmiaru wody, a następnie osusz na papierowym ręczniku. Osobno umyj i osusz jeżyny oraz maliny. Galaretkę wsyp do 400 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Gdy galaretka ostygnie, możesz wstawić ją do lodówki, co przyśpieszy tężenie – na ciasto trzeba wyłożyć wymieszaną z owocami galaretkę o konsystencji kisielu. Porada: jeżeli zapomnisz o galaretce i stężeje, to podgrzej ją na małym gazie, cały czas mieszając, aż zyska odpowiednią konsystencję.
- Wykonanie sernikaWyjmij tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem z herbatników. Na zimny spód wyłóż masę serową i wyrównaj wierzch łyżką lub silikonową szpatułką. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Dekorowanie sernikaOdłóż 3-4 łyżki gęstniejącej galaretki do osobnej miseczki, a resztę wymieszaj z czarnymi i czerwonymi porzeczkami. Wyłóż galaretkowo-porzeczkową masę na wierzch sernika i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni. Z odłożoną wcześniej galaretką wymieszaj jeżyny i wyłóż je na środku sernika, rozprowadzając w kierunku rantów tortownicy. Chłodzenie Udekorowany galaretką sernik z owocami przykryj folią spożywczą lub kloszem i wstaw do lodówki. Schładzaj ciasto do całkowitego stężenia.
Jak podawać sernik na zimno z owocami jagodowymi?
Sernik na zimno z owocami jagodowymi podawaj mocno schłodzony. Przed podaniem udekoruj ciasto malinami albo innymi owocami. Możesz też wykorzystać do dekoracji świeże listki mięty i melisy.
Czytaj też:
Drożdżówki ze śliwkami mogę piec nawet codziennie. Z tego przepisu zawsze wychodzą idealneCzytaj też:
Moje jagodzianki zawsze wychodzą miękkie i puszyste. W przepisie ważny jest jeden szczegół