Sezon na leśne jagody trwa od czerwcu do końca wakacji. Nie wyobrażam sobie letniego podwieczorku bez słodkich jagód, które doskonale sprawdzają się jako nadzienie domowych drożdżówek oraz dodatek do innych wypieków i deserów. Często piekę delikatne drożdżowe bułeczki wypełnione jagodami, które kocha cała moja rodzina. Zachęcam do wypróbowania sprawdzonego przeze mnie przepisu na klasyczne jagodzianki. Nie zawierają dużej ilości cukru, tłuszczów utwardzonych i innych dodatków, które często znajdują się w sklepowych drożdżówkach.
Jak upiec miękkie i puszyste jagodzianki?
Mój przepis na domowe jagodzianki uwzględnia klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi drożdżami, z których trzeba przygotować rozczyn. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową – pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu z lodówki jajek, drożdży i masła oraz jajka, którym posmarujesz wierzch bułeczek przed pieczeniem. Podgrzewając mleko do rozczynu, kontroluj jego temperaturę – nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza, bo zabija drożdże. Kupując świeże drożdże, sprawdź datę ich przydatności do spożycia. Jeżeli termin ważności drożdży zbliża się ku końcowi, to odłóż je na sklepową półkę. Wskazówka: jeżeli po 10 minutach rozczyn nie zaczął pracować (nie pieni się i nie musuje), to może być konieczne przygotowanie rozczynu z innych drożdży.
Porada: Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość. Zgodnie z radami mojej babci, dwukrotnie odpowietrzam ciasto drożdżowe podczas wyrastania, delikatnie ugniatając je dłońmi. Ten prosty zabieg sprawia, że drożdżówki są miękkie i puszyste.
Ciasto drożdżowe nie może wyrastać w przeciągu oraz w miejscu narażonym na działanie wysokiej temperatury np. na nasłonecznionym parapecie. Umieść je w ciepłym, ale nie bardzo gorącym miejscu i przykryj ściereczką lub folią spożywczą.
Wskazówka: Często popełnianym podczas pieczenia jagodzianek błędem jest nadziewanie ciasta zimnymi owocami. Jeżeli nałożysz na ciasto drożdżowe jagody prosto z lodówki, to nie wyrośnie i może zrobić się zakalec. Przed przystąpieniem do nadziewania ciasta drożdżowego świeżymi jagodami, wyjmij je z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jeżeli chcesz przygotować nadzienie z mrożonych jagód, to musisz owoce całkowicie rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku i również ogrzać do temperatury pokojowej.
Przepis: Jagodzianki
Te jagodzianki to klasyka wśród polskich wypieków.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki cukru
- 80 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Na nadzienie:
- 400 g leśnych jagód
Dodatkowo:
- 1 duże jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynuW misce utrzyj pokruszone drożdże z 2-3 łyżkami cukru. Mleko delikatnie podgrzej i przelej do miski z drożdżami i cukrem. Dodaj 3-4 łyżki mąki pszennej i wymieszaj. Przykryj miskę z rozczynem ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Rozczyn jest gotowy, gdy dwukrotnie powiększy swoją objętość.
- Połączenie składników na ciastoPrzygotowanie pozostałych składników ciasta Mąkę o temperaturze pokojowej przesiej do miski. Dodaj do mąki szczyptę soli, 2 żółtka, miękkie masło i ekstrakt waniliowy. Masło możesz wcześniej roztopić i ostudzić. Dodaj wyrośnięty rozczyn do miski z pozostałymi składnikami ciasta i wymieszaj za pomocą łyżki.
- Wyrabianie ciastaWyrób jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto drożdżowe możesz wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Czas wyrabiania ciasta robotem kuchennym to 5-8 minut, a ręcznie ok. 15 minut.
- WyrastanieWyrobione ciasto drożdżowe uformuj w kulę, przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie 30 minut odpowietrz ciasto, ugniatając je dłonią, przykryj miskę i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Czynność powtórz po upływie kolejnych 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość.
- Formowanie bułeczekWyjmij wyrośnięte ciasto z miski i przełóż na delikatnie posypaną mąką stolnicę. Uformuj z ciasta wałek i podziel go na minimum 10-13 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulę. Kule z ciasta ułóż na stolnicy, przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut, żeby odpoczęło i lekko wyrosło.
- NadziewanieKażdą kulkę z ciasta rozpłaszcz na placek o grubości około 1,5 cm. Na środku placków ułóż 1 łyżkę świeżych jagód. Ja nie dodaję do jagód cukru, ale możesz je obtoczyć w niewielkiej ilości drobnego cukru lub cukru pudru. Zwiń brzegi placków z ciasta drożdżowego do środka, zlep je, uważając, żeby pomiędzy warstwy ciasta nie dostały się jagody i uformuj okrągłe bułeczki. Gotowe jagodzianki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Pamiętaj, aby pomiędzy bułeczkami zachować odstępy. Ja piekę jagodzianki na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika. W międzyczasie roztrzep w małej miseczce 1 jajko, przygotuj silikonowy pędzelek oraz nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
- PieczenieWyrośnięte jagodzianki posmaruj cienką warstwą roztrzepanego jajka i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-18 minut (do zrumienienia). Upieczone jagodzianki wyjmij z piekarnika, wstaw drugą blachę i piecz do zrumienienia.
Powyższy przepis na ciasto drożdżowe możesz również wykorzystać podczas pieczenia drożdżówek z innym nadzieniem np. słodkim twarogiem, malinami, truskawkami lub rabarbarem. Jeżeli chcesz ułożyć nadzienie na cieście drożdżowym, to uformuj z niego grube placki, zrób w nich głębienie za pomocą np. dna szklanki i ułóż w nim ulubione dodatki. Brzeg drożdżówek posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Czym udekorować jagodzianki?
Jagodzianki wyśmienicie smakują bez dodatków, ale możesz przed podaniem udekorować je cukrem pudrem, cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego lub lukrem.
Czytaj też:
Te słodkie bułki robi się szybciej niż jagodzianki. Domowe drożdżówki nie mają sobie równychCzytaj też:
Te słodkie bułeczki deklasują inne wypieki. Przepis na scones jest prosty, a robię je w pół godziny