Szybkie muffiny cytrynowe robię bez miksera. Sprawdzony przepis na orzeźwiający deser

Szybkie muffiny cytrynowe robię bez miksera. Sprawdzony przepis na orzeźwiający deser

Dodano: 
Muffiny cytrynowe
Muffiny cytrynowe Źródło: Shutterstock / Faievych Vasyl
Muffiny w każdej wersji smakują wyśmienicie. Gdy nie mam czasu na długie przygotowywanie deseru, to biorę podstawowe składniki i robię muffiny cytrynowe. Sprawdź przepis na ekspresowe babeczki o orzeźwiającym smaku.

Szybkie muffiny cytrynowe to deser, za którym moi bliscy przepadają. Ciasto na nie zawiera nie tylko mąkę pszenną i jajka, ale także nadającą puszystą konsystencję maślankę (opcjonalnie możesz wykorzystać jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko). Przepis na ciasto podstawowe (bez soku i skórki z cytryny) możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego np. kakao, kawałki czekolady i ulubione aromaty. Dzisiaj jednak upieczemy szybkie babeczki cytrynowe.

Jak zrobić szybkie muffiny cytrynowe?

Aby upiec szybki babeczki, nie potrzebujesz miksera – wystarczą łyżka lub rózga kuchenna oraz dwie miski, w których przygotujesz suche i mokre składniki. Z poniższego przepisu upieczesz 20-22 standardowej wielkości muffiny cytrynowe lub 44 minimuffiny. Jeżeli chcesz przygotować mniejszą porcję, to zmniejsz ilość składników o połowę.

Wskazówka: szybkie muffiny cytrynowe nie wymagają długiego mieszania. Wystarczy mieszać ciasto do połączenia się składników. Długo mieszane ciasto może nie wyrosnąć. Nie przejmuj się, jeżeli w cieście na muffiny cytrynowe widoczne będą małe grudki, bo znikną w czasie pieczenia. Jeżeli będziesz mieszać ciasto rózgą kuchenną, to pamiętaj, żeby nie ubijać składników, a jedynie je połączyć.

Rada: składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową – jajka i maślankę wyjmij z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Zachęcam do zastąpienia oleju rzepakowego klarowanym masłem, które nadaje muffinom cytrynowym cudowny, maślany smak i piękny kolor.

Ja do ciasta na muffiny cytrynowe dodaję sok wyciśnięty z dużej cytryny (około 50 ml), odrobinę naturalnego ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie) i skórkę otartą z całej cytryny. Możesz dodać również sok i skórkę z limonki lub zastąpić cytrynę i limonkę sokiem oraz skórką z pomarańczowej cytryny, która ma łagodniejszy smak. Pamiętaj, aby przed starciem skórki z cytryny dokładnie ją wyszorować i sparzyć wrzątkiem, bo na powierzchni cytrusów znajdują się szkodliwe substancje m.in. woski i pestycydy.

Przepis: Szybkie muffiny cytrynowe

Ten przepis pozwala przygotować puszyste muffiny o różnych smakach. To tylko kwestia dodatków. Baza na ciasto będzie ta sama.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
158 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duża cytryna
  • 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do miski razem z sodą oczyszczoną. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z całej cytryny oraz wyciśnij sok.
  2. Łączenie składnikówPrzygotuj miskę. Wbij do niej jajka, dodaj olej, maślankę, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i ekstrakt cytrynowy. Krótko mieszaj składniki. Do mokrych składników dodaj przesianą z sodą oczyszczoną mąkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Wystarczy kilka ruchów łyżką lub rózgą kuchenną, aby ciasto było gotowe.
  3. Napełnianie papilotekNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj papierowe lub silikonowe papilotki. Jeżeli korzystasz z papierowych papilotek, to napełnij jedynie foremki, w których będziesz piec pierwszą partię babeczek cytrynowych; korzystając z foremek silikonowych, możesz od razu przełożyć całe ciasto i pozostawić na blacie – foremki napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
  4. PieczeniePiecz muffiny cytrynowe przez około 15 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. Przed wyjęciem muffinek z piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Gotowe muffiny wystudź na kratce i wstaw do piekarnika drugą partię babeczek. Jeżeli twój piekarnik jest na tyle duży, żeby pomieścić 22 duże muffiny, to możesz upiec wszystkie babeczki za jednym razem.

Czym udekorować muffiny cytrynowe?

Muffiny cytrynowe doskonale smakują udekorowane przesianym cukrem pudrem lub cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego oraz listkami mięty bądź melisy. Możesz również użyć do dekoracji cytrynowego lub klasycznego lukru oraz kremu na bazie mascarpone bądź bitej śmietany.

Czytaj też:
Przepis na ciasto z kaszą manną dostałam od sąsiadki. Składniki wystarczy wymieszać łyżką
Czytaj też:
Błyskawiczne babeczki jogurtowe bez miksera. 40 minut i gotowe!

Źródło: smaki.pl

-->