W poniedziałek zawsze robię krokiety z mięsem po rosole. Uwielbiam ten obiad
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

W poniedziałek zawsze robię krokiety z mięsem po rosole. Uwielbiam ten obiad

Dodano: 
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem Źródło:Shutterstock / JuTi
Bardzo lubię, jak zostaje mi mięso po rosole. Mogę je bowiem wykorzystać na wiele sposobów, a najczęściej przerabiam je na coś obiadowego. Tak, jak te krokiety z mięsem po rosole zrobione z naleśników.

Mięso z rosołu jest nie tylko smaczne, ale też lekkostrawne. A to za sprawą gotowania z warzywami i przyprawami. Szkoda więc nie zjeść go bezpośrednio czy po przerobieniu na inną potrawę. A możliwości jest naprawdę dużo i co jedna to smaczniejsza. Z mięsa po rosole można bowiem wyczarować pyszny pasztet, kotlety czy przeróżne farsze. Chociażby takie, jak ten do krokietów.

Jak zrobić farsz z mięsa po rosole?

By przygotować farsz z mięsa po rosole, mięso trzeba oczyścić z kości i chrząstek. By farsz był mniej kaloryczny, warto też usunąć z niego tłuszcz i skóry. Teraz przychodzi czas na rozdrobnienie mięsa. Można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy, to przepuszczenie go przez maszynkę do mielenia. Mięso od razu nabywa dość jednorodną konsystencję, tyle, że mamy sporo zmywania. Mięso można też bardzo drobno posiekać, co jest dość czasochłonne. A ja lubię rozdrobnić je przy pomocy robota kuchennego. Potrafi zemleć mięso na gładką masę, choć na farsz do krokietów nie rozdrabniam mięsa zbyt mocno. Ważne jest bowiem, by były wyczuwalne jego kawałeczki.

Do rozdrobnionego mięsa dodaje się dodatki poprawiające jego walory, np. jajko, przyprawy. Ja dorzucam też 1-2 łyżki gęstej śmietany, która doskonale zwiększa soczystość farszu.

Krokiety z mięsem po rosole i nic się nie marnuje

Przygotowania krokietów z mięsem po rosole warto zacząć od usmażenia naleśników. Gdy trochę postoją pod przykryciem, zrobią się bardziej elastyczne.

Przepis: Krokiety z mięsem

Naleśnikowe krokiety z mięsem po rosole

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Na farsz:

  • 500-600 g mięsa po rosole
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 cebula
  • olej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSkładniki na naleśniki wymieszaj lub zmiksuj na jednolitą masę. Odstaw na 15 minut, by skrobia napęczniała.
  2. Przygotowanie farszuMięso i marchewkę rozdrobnij przy pomocy robota kuchennego, tak by pozostały w nim kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa razem ze śmietaną, jajkiem, solą i pieprzem, wymieszaj.
  3. Smażenie naleśnikówJeśli ciasto na naleśniki jest zbyt gęste, rozrzedź je gorącą wodą. Smaż cienkie naleśniki, układaj je w stosik, by nie obsychały.
  4. Formowanie i smażenie krokietówKażdy naleśnik posmaruj przygotowanym farszem, uformuj z niego krokiet. Krokiety obsmaż na patelni z olejem, tak, by zrobiły się chrupiące.

Wskazówka: Krokiety można dodatkowo obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na oleju. Jednak usmażone bez tartej bułki będą trochę mniej kaloryczne.

Z czym podać krokiety z mięsem po rosole?

Mięsne krokiety doskonale smakują podane z czystym, czerwonym barszczem. Można je też zaserwować z surówkami, np. z kiszonej kapusty i marchewki, z marchewki czy pora.

Czytaj też:
Zawsze się cieszę, gdy zostanie mi krajanka z rosołu. Następnego dnia robię z niej szybki obiad
Czytaj też:
Sałatka ryżowa z mięsem po rosole. Syci niczym danie obiadowe

Źródło: smaki.pl