Nie trzeba żadnych bulionów, ani skomplikowanych dodatków. To tylko trzy warzywa i przyprawy. Zupa jest prosta, ale smaczna i doskonale rozgrzewająca. Dlatego w chłodne miesiące zawsze staram się mieć pod ręką cebule, ziemniaki i marchewkę: nie potrzeba żadnych innych warzyw, aby ugotować ekspresową, pyszną zupę.
Jak zrobić zupę z cebuli?
Kluczowe w tej zupie jest to, aby na samym początku przesmażyć cebulę i marchewkę razem z przyprawami. Ten prosty zabieg sprawi, że smaki nabiorą mocy, a zupa będzie wyrazista i aromatyczna. Potem już tylko wystarczy zalać je wodą, dodać ziemniaki i gotować do ich miękkości: to dlatego ziemniaki powinny być pokrojone w dość drobną kostkę. Dzięki temu zupa jest tak szybko gotowa.
Tę zupę można zrobić na wodzie, ale jeśli masz w domu zapas bulionu, czy to warzywnego, czy to mięsnego, śmiało możesz na nim szykować zupę cebulową. Będzie wówczas jeszcze lepsza. Dla mnie to zwykle jednak zupa awaryjna, którą chcę mieć szybko, dlatego najczęściej robię ją właśnie na wodzie.
Ilość ostrej papryki dostosuj do własnych preferencji. Jeśli nie lubisz bardzo pikantnych potraw, dodaj jej mniej, jednak nie rezygnuj z niej zupełnie: zupa cebulowa swój rozgrzewający efekt zawdzięcza także tej przyprawie.
Przepis: Zupa z cebuli
Pomysł na ekspresową zupę.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 336 w każdej porcji
Składniki
- 2 cebule
- 1 duży ziemniak
- 1 marchewka
- 3 łyżki oliwy
- papryka ostra
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- woda
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój cebulę i marchewkę. Rozgrzej oliwę na dnie garnka, wrzuć warzywa, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ostrą paprykę i smaż wszystko razem, aż cebula się zeszkli.
- Gotowanie zupyWlej do garnka wodę i dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dopraw solą, pieprzem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę można zajadać od razu, ale polecam zrobić jej więcej: na drugi dzień, jak w przypadku większości zup, jest jeszcze lepsza
Jak podawać zupę z cebuli?
Uwielbiam jeść tę zupę z pieczywem – najlepiej ze zwykłą kajzerką lub kawałkiem chrupiącej bagietki. Doskonale pasują do niej także grzanki z serem (aby je zrobić, usmaż kromki chleba czy bagietki na maśle i posyp tartym, żółtym serem).
Gotową zupę można dodatkowo posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Czytaj też:
Dwa tanie warzywa, a surówka, że palce lizać! Zrobisz ją w 10 minutCzytaj też:
Wlewam pół szklanki do bigosu. Potrawa zyskuje głęboki smak i niepowtarzalny aromat
