Dania makaronowe sprawdzają się zawsze, kiedy potrzebujesz zrobić coś na szybki obiad. To proste przepisy, w których sos powstaje nie dłużej, niż gotowanie makaronu. Kwadrans i całe danie gotowe! Nasza propozycja to wyjątkowo aromatyczny i wyrazisty makaron z szynką i pieczarkami.
Jak zrobić makaron z szynką i pieczarkami?
Jeśli zależy ci na czasie, działaj równolegle. Wstaw makaron do gotowania, a w tym czasie zajmij się sosem. Wystarczy przesmażyć szynkę i pieczarki (nie pomijaj masła w przepisie, doskonale podkręci smak dania) i dodać śmietanę wymieszaną z parmezanem.
Trikiem, który warto znać, jest podlewanie tego typu sosów wodą z gotowania makaronu. To sprawia, że sos zyskuje aksamitną, przyjemną konsystencję i lekko go zagęszcza.
Do przygotowania dania można wykorzystać dowolną szynkę, ale też boczek. Świetnie się sprawdzą dobre, aromatyczne wędliny dojrzewające lub wędzone. Można też zużyć miks wędlin, wykorzystując resztki, które zostały w lodówce.
Przepis: Makaron z szynką i pieczarkami
Pomysł na szybkie danie na ciepło.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 1115 w każdej porcji
Składniki
- 500 g makaronu
- 200 g szynki
- 300 g pieczarek
- 200 ml śmietany 18%
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Szynkę i pieczarki pokrój.
- Robienie daniaNa patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szynkę i smaż 1-2 minuty, dodaj pieczarki i masło, smaż grzyby na złoto, dopraw solą i pieprzem. Śmietanę wymieszaj z parmezanem i dodaj do szynki i pieczarek. Podlej odrobiną wody z gotowania makaronu i wymieszaj. Na koniec dodaj odcedzony makaron i wymieszaj na patelni.
Jak podawać makaron z szynką i pieczarkami?
Makaron z szynką i pieczarkami najlepiej serwować od razu. Można go dodatkowo oprószyć parmezanem i posypać czarnym pieprzem. Do dania pasują także zielone dodatki: natka pietruszki, szczypiorek albo koperek.
Jeśli zrobisz za dużo makaronu, można go łatwo zamienić kolejnego dnia w pyszną zapiekankę: przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch warstwą tartego, żółtego sera (np. gouda lub cheddar) i zapiekaj, aż ser się rozpuści i apetycznie zezłoci. Do przygotowania zapiekanki można też wykorzystać miks różnych serów.
Czytaj też:
Te pieczarki zaskakują smakiem, a robią się same. Raz spróbujesz i będziesz podawać do wielu dańCzytaj też:
Delikatny kurczak w sosie to mój hit na obiad. Rodzina chce go częściej, a znajomi proszą o przepis