Pierwszy raz jadłem coś podobnego w małej miejscowości na Węgrzech. Było domowo, pachniało pomidorami i świeżymi ziołami, a kucharz, starszy pan w fartuchu po kolana, twierdził, że sos powinien być na tyle prosty, by nie zagłuszyć smaku warzyw. Od tamtej pory często wracam do tej wersji, z kurczakiem, marchewką i słodką papryką. To taki dom w garnku.
Jak zrobić kurczaka w sosie z warzywami?
Do tego dania najlepiej nadaje się pierś z kurczaka bez błon i żyłek. Przed krojeniem oczyść mięso dokładnie nożem i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli masz czas, możesz je wcześniej zamarynować w łyżce oliwy z czosnkiem i odrobiną cytryny. Nabierze wtedy delikatnej nuty i pozostanie soczyste nawet po duszeniu.
Marchewkę możesz pokroić cienko, obieraczką do warzyw lub mandoliną. Jeśli chcesz uzyskać głębszy aromat, możesz dodać odrobinę masła klarowanego do smażenia lub wrzucić gałązkę świeżego tymianku w trakcie duszenia.
Przepis: Kurczak w sosie z warzywami
Proste połączenie kilku warzyw z soczystą piersią kurczaka.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Węgierska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 323 w każdej porcji
Składniki
- 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g)
- 1 żółta papryka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Paprykę pokrój w cienkie plasterki lub półplasterki, a marchewkę w kostkę. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Obsmażenie i duszenie mięsaNa rozgrzanej oliwie podsmaż kurczaka na złoty kolor, przełóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek, dodaj marchewkę i paprykę. Po 5 minutach dorzuć kurczaka, wlej passatę i dodaj koncentrat. Dopraw ziołami, papryką, solą i pieprzem.
- Gotowanie sosuDuś wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Przed podaniem sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą.
Z czym podać kurczaka duszonego w sosie?
Tak przygotowana potrawka z kurczaka i warzyw świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Możesz podać ją z kilkoma naraz lub zdecydować się na jeden ulubiony. Oto kilka propozycji:
- Świeże pieczywo – chrupiące bułki, bagietka lub wiejski chleb na zakwasie doskonale nadają się do zbierania gęstego, aromatycznego sosu z talerza. Pieczywo można lekko podgrzać lub opiec.
- Ryż – biały, jaśminowy lub pełnoziarnisty ryż dobrze chłonie sos i stanowi łagodną bazę dla intensywnego smaku kurczaka. Można go ugotować z liściem laurowym lub odrobiną masła.
- Makaron – wstążki, penne, tagliatelle lub rurki świetnie komponują się z duszonym mięsem i warzywami. Makaron warto ugotować al dente i wymieszać z odrobiną oliwy.
- Ziemniaki – gotowane, tłuczone z masłem lub pieczone z ziołami pasują do sosu i miękkiego kurczaka. Dobrze sprawdzą się też ziemniaki opiekane w piekarniku z czosnkiem.
Czytaj też:
Ten kurczak w aksamitnym sosie schodzi u mnie na pniu. Jego sekretem są trzy składnikiCzytaj też:
To mój niezawodny sposób na szybki obiad z kurczaka. Sekret tkwi w jednym chrupiącym dodatku