Gotowe ciasto francuskie daje wiele możliwości przygotowania: zarówno dań i przekąsek na słodko, jak i wytrawnych. Często jednak te najprostsze pomysły są najlepsze i taka jest ta przekąska z ciasta francuskiego, wędzonego boczku i sera. Można ją zajadać na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie, albo chrupać na zimno.
Jak zrobić przekąskę z ciasta z francuskiego z boczkiem?
Aby zrobić przekąskę, potrzebujesz trzech najważniejszych składników: gotowego ciasta francuskiego, plastrów wędzonego boczku i żółtego sera. I tu od razu rada: jeśli chcesz chudszą wędlinę, weź zamiast boczku np. szynkę bez warstwy tłuszczu.
Wszystko wystarczy zrolować, pokroić na plastry, my proponujemy, aby roladki posypać jeszcze ziarenkami sezamu. Jeśli nie masz sezamu, możesz ten składnik pominąć, ale jako taka posypka sprawdzi się też mak, czarnuszka czy suszone zioła (np. oregano, bazylia lub tymianek).
Rada: jeśli chcesz, aby gotowe roladki miały apetycznie zrumienione brzegi, warto je przed pieczeniem posmarować mlekiem lub jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Przepis: Roladki z boczkiem i serem
Szybka przekąska z ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 212 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 10 plastrów wędzonego boczku
- 8 plastrów żółtego sera
dodatkowo:
- 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
- Szykowanie roladekNa cieście francuskim ułóż plastry wędliny i sera. Zawiń jak roladę. Pokrój na plastry i ułóż je płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie roladekRoladki posyp sezamem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 25 minut.
Jak podawać roladki z ciasta francuskiego?
Roladki z boczkiem i serem świetnie smakują solo, ale można je zajadać z zimnymi sosami. Dobrze pasuje tu keczup, ale też sosy na bazie jogurtu czy majonezu, np. czosnkowy, koperkowy czy bazyliowy.
Roladki z ciasta francuskiego mogą być podane jako prosta kolacja na ciepło, przekąska na wieczór (np. do oglądania filmu), a w wersji na zimno, można je łatwo spakować ze sobą, czy to do pracy, czy to w podróż.
Czytaj też:
Gotuję, nadziewam i zapiekam. Te pożywne ziemniaki podaję do obiadu albo na kolacjęCzytaj też:
Nie uwierzysz, że robię to z cukinii! Przekąska, która znika zanim zdąży wystygnąć