Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które doskonale smakuje na ciepło oraz na surowo. Jeżeli pokroić cukinię w plastry, obłożysz pysznymi dodatkami i wstawisz do piekarnika, to raz-dwa przygotujesz minipizzę bez grama mąki. Przekąska z plasterków cukinii jest dziecinnie prosta w przygotowaniu i to dosłownie, bo z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet kilkulatek. Moje dzieci od małego uwielbiały spędzać czas w kuchni i same przygotowywały tę potrawę do pieczenia.
Jak przygotować przekąskę z plastrów cukinii?
Bazę pysznej przekąski stanowi cukinia, pokrojona w plastry o grubości około 1 cm. Warzywo powinno być soczyste, jędrne i młode – do tego przepisu nie nadaje się cukinia z włóknistym miąższem i dużymi pestkami.
Pokrojoną cukinię wystarczy nasolić i odstawić na 5-10 minut, żeby puściła wodę, a następnie osuszyć. W międzyczasie przygotowuję dodatki, czyli „sos” pomidorowy z obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych oraz zblendowanych z czosnkiem i ziołami pomidorów malinowych (możesz zastąpić ketchupem), żółty ser oraz wędlinę (u mnie pokrojone w plasterki grube kabanosy, ale świetnie sprawdzi się również inne wędlina np. mini salami lub kiełbasa chorizo). Wskazówka: zamiast startego sera możesz użyć również pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli w zalewie oraz sera camembert.
Na osuszone z soku plastry cukinii wykładam pomidory, starty na tarce ser (np. mozzarella, gouda, cheddar), plasterki wędliny i wstawiam przekąskę na 15 minut do piekarnika.
Przepis: Przekąska z plastrów cukinii
To proste, konkretne danie – cukinia i pomidory łagodnie miękną w piekarniku, ser przyjemnie się ciągnie, a kabanos dodaje sytości. Całość doprawiona jest klasycznie, bez udziwnień.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 294 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 i 1/2 ząbka czosnku
- 200 g startego na tarce sera
- 1 gruby kabanos
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinię pokrój w plastry, oprósz solą i po 5-10 minutach osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli chcesz, żeby cukinia była bardzo miękka po upieczeniu, to możesz ją wcześniej opiec na grillu kontaktowym. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i zblenduj miąższ z czosnkiem, oregano oraz bazylią. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do sosu możesz również dodać kilka kropli oliwy z oliwek. Kabanosa pokrój w cienkie plasterki.
- WykonanieUłóż cukinię na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Nałóż pomidory, ser i plasterki kabanosa.
- PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, żeby ser mocniej się przypiekł.
Przekąskę z plasterków cukinii podaję na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Opcjonalne dodatki do przekąski z plastrów cukinii
Wielkość plasterków cukinii nieco ogranicza kulinarną kreatywność, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Jeżeli chcesz wyłożyć na cukinię więcej dodatków, to polecam pokroić warzywo wzdłuż i potraktować je jako bazę „zapiekanek”. Na cukinii można dodatkowo ułożyć np.:
- sos boloński z mięsem mielonym (zamiast zmiksowanych pomidorów i wędliny).
- pokrojonego w małą kostkę lub szarpanego kurczaka smażonego, gotowanego, pieczonego,
- listki bazylii, listki szpinaku baby,
- pokrojone w kostkę, plasterki/ lub starte na grubych oczkach pieczarki,
- pokrojoną w paseczki kolorową paprykę, pokrojoną w kostkę lub krążki papryczkę chili.
Zamiast cukinii możesz użyć plastrów bakłażana.
Czytaj też:
Tę ekspresową roladę robię na okrągło. Lekka, pyszna i zawsze znika ze stołu w kilka minutCzytaj też:
Ten pasztet z cukinii wciąga jak mięso. Sekret? Przyprawa, której nikt się nie spodziewa