Nie uwierzysz, że robię to z cukinii! Przekąska, która znika zanim zdąży wystygnąć

Nie uwierzysz, że robię to z cukinii! Przekąska, która znika zanim zdąży wystygnąć

Dodano: 
Przekąska z plastrów cukinii
Przekąska z plastrów cukinii Źródło: Shutterstock / Dementieva Iryna
Przekąska z cukinii à la pizza to u mnie hit sezonu. Ten prosty sposób sprawi, że bez problemu włączysz do diety swoich bliskich dodatkową porcję warzyw. Zapraszam po przepis.

Cukinia to pyszne i zdrowe warzywo, które doskonale smakuje na ciepło oraz na surowo. Jeżeli pokroić cukinię w plastry, obłożysz pysznymi dodatkami i wstawisz do piekarnika, to raz-dwa przygotujesz minipizzę bez grama mąki. Przekąska z plasterków cukinii jest dziecinnie prosta w przygotowaniu i to dosłownie, bo z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet kilkulatek. Moje dzieci od małego uwielbiały spędzać czas w kuchni i same przygotowywały tę potrawę do pieczenia.

Jak przygotować przekąskę z plastrów cukinii?

Bazę pysznej przekąski stanowi cukinia, pokrojona w plastry o grubości około 1 cm. Warzywo powinno być soczyste, jędrne i młode – do tego przepisu nie nadaje się cukinia z włóknistym miąższem i dużymi pestkami.

Pokrojoną cukinię wystarczy nasolić i odstawić na 5-10 minut, żeby puściła wodę, a następnie osuszyć. W międzyczasie przygotowuję dodatki, czyli „sos” pomidorowy z obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych oraz zblendowanych z czosnkiem i ziołami pomidorów malinowych (możesz zastąpić ketchupem), żółty ser oraz wędlinę (u mnie pokrojone w plasterki grube kabanosy, ale świetnie sprawdzi się również inne wędlina np. mini salami lub kiełbasa chorizo). Wskazówka: zamiast startego sera możesz użyć również pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli w zalewie oraz sera camembert.

Na osuszone z soku plastry cukinii wykładam pomidory, starty na tarce ser (np. mozzarella, gouda, cheddar), plasterki wędliny i wstawiam przekąskę na 15 minut do piekarnika.

Przepis: Przekąska z plastrów cukinii

To proste, konkretne danie – cukinia i pomidory łagodnie miękną w piekarniku, ser przyjemnie się ciągnie, a kabanos dodaje sytości. Całość doprawiona jest klasycznie, bez udziwnień.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
294 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 i 1/2 ząbka czosnku
  • 200 g startego na tarce sera
  • 1 gruby kabanos
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinię pokrój w plastry, oprósz solą i po 5-10 minutach osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli chcesz, żeby cukinia była bardzo miękka po upieczeniu, to możesz ją wcześniej opiec na grillu kontaktowym. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne i zblenduj miąższ z czosnkiem, oregano oraz bazylią. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: do sosu możesz również dodać kilka kropli oliwy z oliwek. Kabanosa pokrój w cienkie plasterki.
  2. WykonanieUłóż cukinię na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Nałóż pomidory, ser i plasterki kabanosa.
  3. PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, żeby ser mocniej się przypiekł.

Przekąskę z plasterków cukinii podaję na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Opcjonalne dodatki do przekąski z plastrów cukinii

Wielkość plasterków cukinii nieco ogranicza kulinarną kreatywność, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Jeżeli chcesz wyłożyć na cukinię więcej dodatków, to polecam pokroić warzywo wzdłuż i potraktować je jako bazę „zapiekanek”. Na cukinii można dodatkowo ułożyć np.:

  • sos boloński z mięsem mielonym (zamiast zmiksowanych pomidorów i wędliny).
  • pokrojonego w małą kostkę lub szarpanego kurczaka smażonego, gotowanego, pieczonego,
  • listki bazylii, listki szpinaku baby,
  • pokrojone w kostkę, plasterki/ lub starte na grubych oczkach pieczarki,
  • pokrojoną w paseczki kolorową paprykę, pokrojoną w kostkę lub krążki papryczkę chili.

Zamiast cukinii możesz użyć plastrów bakłażana.

Czytaj też:
Tę ekspresową roladę robię na okrągło. Lekka, pyszna i zawsze znika ze stołu w kilka minut
Czytaj też:
Ten pasztet z cukinii wciąga jak mięso. Sekret? Przyprawa, której nikt się nie spodziewa