Ta kanapka na bogato to posiłek efektowny i smaczny, a jednocześnie prosty i ekspresowy. W sam raz na dzień, kiedy chcesz dobrze zjeść, ale niekoniecznie masz czas na gotowanie.
Jak zrobić kanapkę z jajkiem sadzonym?
Patent jest bardzo prosty i nawiązuje do włoskich klasyków, czyli połączenia pomidorów, ziół, dobrej oliwy z oliwek, chrupiącego pieczywa. Do tego dokładamy jajko sadzone i gotowe!
Do przygotowania kanapki można wykorzystać klastyczną ciabattę, ale może to być również inna bułka lub kromka pieczywa – po prostu wybierz ulubione. Ponieważ pieczywo rumienimy na patelni, można tu też śmiało wykorzystać lekko czerstwe bułki czy chleb.
Ważnym elementem kanapki z jajkiem sadzonym jest aromatyczne pesto. Może to być klasyczne włoskie, zielone pesto z bazylii, oliwy, z dodatkiem orzeszków piniowych i parmezanu, ale też pesto z pietruszki czy np. liście rzodkiewki. Pamiętaj, że przepis może być tylko inspiracją, a nie aptekarską recepturą, której należy się sztywno trzymać.
Jak zrobić idealne jajko sadzone na kanapkę? Smaż jajko bez przykrycia, jeśli chcesz, by żółtko było płynne i białko ścięte, lub przykryj patelnię, jeśli wolisz delikatnie ścięte żółtko od góry. Smaż około 2–3 minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie wciąż miękkie. Na koniec możesz dodać szczyptę soli i pieprzu.
Przepis: Chrupiące pieczywo z jajkiem sadzonym
Pyszna kanapka we włoskim stylu.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 870
Składniki
- 1 ciabatta (lub inna bułka)
- 1 jajko
- 1 pomidor
- 2 łyżki pesto
- 6 listków rukoli
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
opcjonalnie:
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika i dyni
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówBułkę przekrój, skrop oliwą i zrumień na patelni. Jajko wbij na patelnię i usmaż. Pomidora pokrój w plasterki.
- Robienie kanapkiNa kanapce ułóż pomidory, rukolę, jajko. Polej całość pesto, posyp ziarenkami.
Inne pomysły na kanapkę z jajkiem sadzonym
Chrupiące pieczywo z jajkiem sadzonym to kanapka, którą można przyrządzić z różnymi dodatkami. Pasuje tu np. awokado, różne rodzaje sałat, czerwone pesto, ale też hummus i inne pasty kanapkowe. Na kanapkę możesz też położyć kawałki wędzonej ryby lub wędliny.
Czytaj też:
Do ziemniaków wkrajam dwa chrupiące warzywa. Sekret tej sałatki to rewelacyjny sosCzytaj też:
Kroję cztery warzywa i w 40 minut robię letni obiad dla całej rodziny. Jest idealny do odgrzewania