Sycąca kolacja niczym z włoskiej knajpki. 10 minut pracy i już zajadasz chrupiącą kanapkę

Sycąca kolacja niczym z włoskiej knajpki. 10 minut pracy i już zajadasz chrupiącą kanapkę

Dodano: 
Kanapka z jajkiem sadzonym
Kanapka z jajkiem sadzonym Źródło: Shutterstock / Stepanek Photography
Ta sycąca, chrupiąca kanapka z jajkiem sadzonym to idealna propozycja na ciepłą kolację. Robi się ją szybko i łatwo.

Ta kanapka na bogato to posiłek efektowny i smaczny, a jednocześnie prosty i ekspresowy. W sam raz na dzień, kiedy chcesz dobrze zjeść, ale niekoniecznie masz czas na gotowanie.

Jak zrobić kanapkę z jajkiem sadzonym?

Patent jest bardzo prosty i nawiązuje do włoskich klasyków, czyli połączenia pomidorów, ziół, dobrej oliwy z oliwek, chrupiącego pieczywa. Do tego dokładamy jajko sadzone i gotowe!

Do przygotowania kanapki można wykorzystać klastyczną ciabattę, ale może to być również inna bułka lub kromka pieczywa – po prostu wybierz ulubione. Ponieważ pieczywo rumienimy na patelni, można tu też śmiało wykorzystać lekko czerstwe bułki czy chleb.

Ważnym elementem kanapki z jajkiem sadzonym jest aromatyczne pesto. Może to być klasyczne włoskie, zielone pesto z bazylii, oliwy, z dodatkiem orzeszków piniowych i parmezanu, ale też pesto z pietruszki czy np. liście rzodkiewki. Pamiętaj, że przepis może być tylko inspiracją, a nie aptekarską recepturą, której należy się sztywno trzymać.

Jak zrobić idealne jajko sadzone na kanapkę? Smaż jajko bez przykrycia, jeśli chcesz, by żółtko było płynne i białko ścięte, lub przykryj patelnię, jeśli wolisz delikatnie ścięte żółtko od góry. Smaż około 2–3 minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie wciąż miękkie. Na koniec możesz dodać szczyptę soli i pieprzu.

Przepis: Chrupiące pieczywo z jajkiem sadzonym

Pyszna kanapka we włoskim stylu.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
870

Składniki

  • 1 ciabatta (lub inna bułka)
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki pesto
  • 6 listków rukoli
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy

opcjonalnie:

  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika i dyni

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBułkę przekrój, skrop oliwą i zrumień na patelni. Jajko wbij na patelnię i usmaż. Pomidora pokrój w plasterki.
  2. Robienie kanapkiNa kanapce ułóż pomidory, rukolę, jajko. Polej całość pesto, posyp ziarenkami.

Inne pomysły na kanapkę z jajkiem sadzonym

Chrupiące pieczywo z jajkiem sadzonym to kanapka, którą można przyrządzić z różnymi dodatkami. Pasuje tu np. awokado, różne rodzaje sałat, czerwone pesto, ale też hummus i inne pasty kanapkowe. Na kanapkę możesz też położyć kawałki wędzonej ryby lub wędliny.

Czytaj też:
Do ziemniaków wkrajam dwa chrupiące warzywa. Sekret tej sałatki to rewelacyjny sos
Czytaj też:
Kroję cztery warzywa i w 40 minut robię letni obiad dla całej rodziny. Jest idealny do odgrzewania