Kroję cztery warzywa i w 40 minut robię letni obiad dla całej rodziny. Jest idealny do odgrzewania

Kroję cztery warzywa i w 40 minut robię letni obiad dla całej rodziny. Jest idealny do odgrzewania

Dodano: 
Leczo
Leczo Źródło: Shutterstock / Justyna Troc
Tę aromatyczną potrawę często gotuję latem i serwuję na obiad. To leczo, które przygotowuję z czterech warzyw i kiełbasy. Wychodzi pyszne, ma kremowy sos i doskonale nadaje się do odgrzewania. Z tego powodu zwykle gotuję je od razu na dwa dni.

Leczo to potrawa kuchni węgierskiej, która bazuje na papryce, cebuli i pomidorach. Ja jednak dorzucam też do niej czwarte warzywo, a mianowicie cukinię, która dodaje chrupkości. Poza tym leczo zawiera również kiełbasę lub boczek, dzięki czemu jest pożywne i pełne smaku. Moja rodzina uwielbia tę wersję leczo, a że robi się je szybko, latem gotuję je zwykle raz w tygodniu.

Ważne dodatki do leczo

Leczo to warzywna potrawa z wędliną. Jest pełna smaku także dzięki kilku dodatkom. Po pierwsze warzywa smaży się na sporej ilości tłuszczu. Tradycyjnie jest to smalec, choć ze względów zdrowotnych ja zastępuję go olejem. Obsmażoną cebulę warto oprószyć sporą ilością słodkiej, mielonej papryki, która zapewni potrawie głębię smaku. Do leczo warto też dodać 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, zwłaszcza jeśli pomidory są słodkawe, a także 1-2 ząbki czosnku – ten świetnie podkręca smak warzyw.

Jak zrobić leczo z cukinią?

Wiem, że prawdziwe leczo nie zawiera cukinii, ale powiem szczerze, że mnie i mojej rodzinie smakuje właśnie takie. Dzięki cukinii w potrawie pojawia się chrupiący dodatek i szybko zwiększa ona objętość całego dania. Dorzucam ją do potrawy, jako ostatnią, bo zależy mi, by nie była rozgotowana. Leczo gotuję zwykle od razu na dwa dni, bo świetnie nadaje się do odgrzewania.

Przepis: Leczo z cukinią

Pożywne leczo z dodatkiem kiełbasy i chrupiącej cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
węgierska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 400 g cienkiej kiełbasy
  • 4-5 łyżki smalcu lub oleju
  • 4 duże cebule
  • 4-5 dużych, kolorowych papryk
  • 5-6 dużych pomidorów
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówKiełbasę pokrój w talarki. Warzywa oczyść. Cebulę pokrój w półplasterki lub dużą kostkę, paprykę w paski lub dużą kostkę. Pomidory i cukinię pokrój w dużą kostkę. Czosnek obierz, posiekaj.
  2. Podsmażanie składnikówW dużym garnku rozgrzej tłuszcz, wsyp kiełbasę, ładnie ją zrumień, przełóż na talerz. Do garnka wsyp cebulę, podsmaż ją na średnim ogniu, by zmiękła. Oprósz ją mieloną, słodką papryką, chwilę przesmaż.
  3. Gotowanie potrawyDo garnka dodaj paprykę i pomidory, chwilę je przesmaż. Dodaj cukinię, sporo pieprzu i soli, całość skrop wodą i gotuj na sporym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodaj koncentrat pomidorowy, kiełbasę, czosnek i trochę ostrej papryki. Gotuj na średnim ogniu, aż potrawa będzie aromatyczna, ale warzywa pozostaną lekko twardawe. Dopraw do smaku.

Jak podawać i odgrzewać leczo?

Leczo najlepiej smakuje podane na ciepło. Można je serwować na obiad lub kolację, np. z kromką chleba. Można je także podać, jako dodatek do obiadu. Dobrze też smakuje na zimno, zwłaszcza w upalne dni.

Potrawa ta doskonale nadaje się do odgrzewania. Najlepiej potrzebną porcję odłożyć do małego rondelka i podgrzewać ją do zagotowania, a potem gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. W czasie gotowania leczo trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliło.

Czytaj też:
Weź makaron i proste dodatki. Genialna zapiekanka w sycylijskim stylu jest idealna na lato
Czytaj też:
Obiad w 15 minut? Zrób to mięso w kremowym sosie i zachwyć wszystkich