Można powiedzieć, że ciasto na naleśniki to żadna wielka filozofia. Tak rzeczywiście jest, jeśli znasz proste zasady i patenty na to, żeby ciasto wyszło elastyczne, smaczne i nie przywierało do patelni podczas smażenia. Te naleśniki podaję zarówno na słodko, jak i z farszami wytrawnymi.
Jak zrobić dobre ciasto na naleśniki?
Te przepis można zamknąć w jednym zdaniu: zmiksuj wszystkie składniki i przed smażeniem odstaw ciasto na 15-20 minut. Ten prosty zabieg sprawi, że mąka napęcznieje i ciasto po usmażeniu będzie idealnie elastyczne. Stosuję też tu zawsze proporcje, które znam ze starych książek kucharskich i poradników kulinarnych: proporcje wody i mleka to pół na pół. Jest coś jeszcze: ja zawsze do ciasta na naleśniki dodaję odrobinę oleju. Tłuszcz w cieście, jeśli masz dobrą patelnię, sprawia, że zwykle nie trzeba już używać dodatkowego tłuszczu do smażenia. Ewentualnie wystarczy jedynie musnąć powierzchnię patelni odrobiną oleju (posmaruj silikonowym pędzelkiem).
Jeśli mają to być naleśniki na słodko, możesz dodać do ciasta łyżeczkę cukru lub cukru waniliowego (ale nie jest to konieczne).
Przepis: Ciasto na naleśniki
Pyszne i elastyczne ciasto naleśnikowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZmiksuj wszystkie składniki i odstaw ciasto na 15-20 minut. Po tym czasie wymieszaj.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię, nalewaj porcje ciasta i smaż naleśniki z obu stron.
Z czym podawać naleśniki?
Powyższy przepis na ciasto naleśnikowe to uniwersalny przepis, który możesz wykorzystać do każdego farszu: czy to słodkiego, czy to wytrawnego. Naleśniki możesz smarować np. dżemem, słodkim serkiem czy kremem czekoladowym. Możesz też mięsem, kapustą z grzybami czy serem ze szpinakiem.
Naleśniki z idealnie elastycznym ciastem dobrze nadają się również do przygotowania krokietów. Z kolei pokrojone w paski ciasto może być dodatkiem do zupy zamiast makaronu (świetnie pasuje do rosołu).
Czytaj też:
Magda Gessler uwielbia ten smak z dzieciństwa. Zrób kluski śląskie raz, a będziesz wracać co niedzielęCzytaj też:
Te nuggetsy robią u mnie furorę zamiast fast-foodu. Chrupiące, lekkie i nie do odstawienia