Babcia brała główkę sałaty i robiła najlepszą surówkę do obiadu. Zajadaliśmy, aż się uszy trzęsły

Babcia brała główkę sałaty i robiła najlepszą surówkę do obiadu. Zajadaliśmy, aż się uszy trzęsły

Dodano: 
Sałata ze śmietaną
Sałata ze śmietaną Źródło: Shutterstock / Vlad Vulturar
Ta surówka to jedno z moich wspomnień z dzieciństwa. babcia latem brała sałatę z działki i zamieniała ją w prawdziwy przysmak.

To sałata ze śmietaną: pomysł prosty, ale pyszny. To uniwersalna surówka, którą można podać do wielu obiadów. Babcia zawsze wykorzystywała do niej delikatną sałatę masłową. Nazwa tej sałaty pochodzi od miękkich, aksamitnych liści, które niemal rozpływają się w ustach niczym masło. Warto korzystać z niej właśnie teraz, bo to warzywo sezonowe, dostępne w Polsce do wczesnej jesieni.

Jak zrobić surówkę z sałatą masłową?

Sałata ze śmietaną to proste połączenie zielonych liści i śmietanki doprawionej solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Do sosu można też dodać majonez, a w wersji bardziej fit zastąpić śmietanę gęstym jogurtem naturalnym. Do takiej surówki można dorzucić także świeżą zieleniną, np. posiekany drobno koperek albo szczypiorek.

Przepis: Sałata ze śmietaną

Prosty pomysł na surówkę do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

opcjonalnie:

  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówSałatę osusz i porwij liście na mniejsze kawałki. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Do sosu śmietanowego możesz dodać majonez.
  2. Robienie surówkiDodaj śmietanę do sałaty i wymieszaj.

Dlaczego warto jeść sałatę masłową?

W smaku sałata masłowa jest łagodna, lekko orzechowa, z delikatną słodyczą. Nie ma w niej goryczki charakterystycznej dla niektórych innych odmian sałaty. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma składnikami – zarówno w lekkich sałatkach, jak i jako dodatek do kanapek, wrapów czy dań obiadowych. Jej subtelny smak i miękka struktura czynią ją wyjątkowo uniwersalną i lubianą – również przez dzieci.

Przede wszystkim jest niskokaloryczna – porcja 100 g dostarcza jedynie ok. 13 kcal – dlatego doskonale sprawdza się w diecie osób dbających o linię. Jest też źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witamina A, C, K oraz kwas foliowy i błonnik. Sałata masłowa zawiera również antyoksydanty, które wspierają odporność i opóźniają procesy starzenia. Dzięki wysokiej zawartości wody skutecznie nawadnia organizm i wspiera trawienie.

Czytaj też:
Zobaczyłem ten przepis przez przypadek i nie mogę przestać go robić. Gotowy w 30 minut, znika w kilka sekund
Czytaj też:
Do placków ziemniaczanych wkrój kawałek popularnej ryby. Wszyscy będą prosić o ten przepis