Surówkę z marchewki można przygotować na wiele sposobów. Jeden z moich ulubionych to marchewka ze śmietaną i chrzanem. Przepis jest bardzo prosty, a smak surówki rewelacyjny.
Jak zrobić surówkę z marchewki?
Surówka z marchewki w tej wersji, to tarta na grubych oczkach marchewka doprawiona solą, pieprzem, odrobiną cukru, a przede wszystkim z dodatkiem śmietany (można wziąć śmietanę 18%) oraz chrzanu, który idealnie komponuje się ze smakiem soczystej, delikatnej marchewki.
Czy do surówki trzeba dodawać cukier? To składnik, który podkręca i uwydatnia smaki. Jeśli masz wątpliwości, czy dodawać cukier do tej surówki, spróbuj zrobić dwie wersje: moim zdaniem różnica jest wyczuwalna. Ilość chrzanu jest w przepisie orientacyjna, jednak nie przesadź jego ilością, aby nie zdominował smaku surówki, a jedynie dodawał jej charakteru.
Rada: surówkę można jeszcze dodatkowo wzbogacić odrobiną soku z cytryny lub niewielką ilością octu jabłkowego.
Przepis: Surówka z marchewki
Pomysł na surówkę do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 74 w każdej porcji
Składniki
- 2-3 marchewki
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka chrzanu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
- Szykowanie marchewkiMarchewkę zetrzyj na grubych oczkach, dopraw cukrem, solą i pieprzem, dodaj oliwę. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Robienie surówkiDo marchewki dodaj śmietanę i chrzan. Wymieszaj, w razie potrzeby dopraw jeszcze solą.
Surówka z marchewki ze śmietaną i chrzanem pasuje do wielu obiadów. Ja lubię ją serwować z ziemniakami i bezmięsnymi dodatkami, takimi jak kotlety jajeczne czy panierowane boczniaki. Oczywiście taka marchewka świetnie pasuje do mięs, np. kotletów schabowych, mielonych, duszonej karkówki czy pieczonego kurczaka.
Inne pomysły na surówkę z marchewki z chrzanem
Do surówki z marchewki z tego przepisu, można dodać także inne składniki. Ja często do niej dorzucam także posiekaną drobno natkę pietruszki. Do marchewki pasuje również por, seler naciowy, korzeń selera, można tu dodać również tarte jabłko.
Czytaj też:
Paprykę faszeruję inaczej niż wszyscy. Oryginalny składnik sprawia, że każdy jest w szokuCzytaj też:
Zdrowe plastry obkładam trzema składnikami i robię pyszne roladki. To genialna przekąska