Zdrowe plastry obkładam trzema składnikami i robię pyszne roladki. To genialna przekąska

Zdrowe plastry obkładam trzema składnikami i robię pyszne roladki. To genialna przekąska

Dodano: 
Roladki z łososia
Roladki z łososia Źródło: Shutterstock / Katrin Volkova
Lubię mieć w lodówce jakąś zdrową przekąskę, by nie kusiły te mniej wartościowe. Takim numerem jeden moich zapasów są pyszne roladki, które robię w kwadrans. Cała rodzina je uwielbia i często zjada na kolację.

Przekąski dzielę na te zdrowe i mało wartościowe. Do tych pierwszych należą zwykle te, robione własnoręcznie. Zawsze staram się bowiem, by przygotować dla rodziny coś smacznego i odżywczego. Z tego powodu roladki z wędzonego łososia często można znaleźć w mojej lodówce. Robię ich od razu więcej, bo każdy chętnie je podjada.

Czym nadziać roladki z łososia?

Do nadziewania roladek z wędzonego łososia da się wykorzystać różne produkty. Dobrze by jeden z nich był kremowy. Można nim posmarować plastry łososia, a potem ułożyć na nich to, co się lubi. Jeśli chodzi o smarowny dodatek, tu dobrze sprawdzi się twarożek z dodatkami, a także różnego rodzaju pasty, np. warzywna, jajeczna. Przed zrolowaniem pastę warto posypać lub obłożyć apetycznymi dodatkami. Mogą to być listki rukoli, szpinaku, pokrojona cebula, oliwki, kapary czy marynowane pieczarki. Wybierzcie swój ulubiony zestaw.

Jak zrobić roladki z wędzonego łososia?

Na roladki najlepiej nadają się plastry łososia wędzonego na zimno. Są elastyczne, soczyste i pełne smaku. Mają też atrakcyjny kolor, który dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Ja tym razem postawiłam na liście szpinaku i zielone oliwki. Doskonale harmonizują z łososiem i pastą twarogową.

Przepis: Roladki z wędzonego łososia

Przekąskowe roladki z łososia, twarożku i warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g wędzonego łososia w cienkich plasterkach
  • 150 g kremowego twarożku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • 3-4 łyżki zielonych oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówDo twarożku dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, wymieszaj, dopraw do smaku. Liście szpinaku opłucz, osusz, oberwij ogonki. Zielone oliwki drobno posiekaj.
  2. Formowanie roladekKażdy plasterek wędzonego łososia posmaruj pastą twarogową. Posyp posiekanym oliwkami, na wierzchu ułóż liście szpinaku. Plasterki ostrożnie zwiń w rulony. Po schłodzeniu pokrój je w talarki.

Pomysły na inne pożywne roladki

Na podobnej zasadzie możecie też przygotować roladki z innych składników. Najpożywniejsze przygotujecie z plasterków szynki, pieczonego schabu czy żółtego sera. Do tych dodatków również dobrze będą pasować pasty i rozdrobnione warzywa. Taka przekąska może zastąpić nawet lekką kolację.

Czytaj też:
Plastry szynki ekspresowo przerabiam na roladki. Moja rodzina zajada je zamiast kanapek
Czytaj też:
W naleśniki zawiń dwa pyszne składniki. To genialna przekąska lub lekka kolacja