Przekąski dzielę na te zdrowe i mało wartościowe. Do tych pierwszych należą zwykle te, robione własnoręcznie. Zawsze staram się bowiem, by przygotować dla rodziny coś smacznego i odżywczego. Z tego powodu roladki z wędzonego łososia często można znaleźć w mojej lodówce. Robię ich od razu więcej, bo każdy chętnie je podjada.
Czym nadziać roladki z łososia?
Do nadziewania roladek z wędzonego łososia da się wykorzystać różne produkty. Dobrze by jeden z nich był kremowy. Można nim posmarować plastry łososia, a potem ułożyć na nich to, co się lubi. Jeśli chodzi o smarowny dodatek, tu dobrze sprawdzi się twarożek z dodatkami, a także różnego rodzaju pasty, np. warzywna, jajeczna. Przed zrolowaniem pastę warto posypać lub obłożyć apetycznymi dodatkami. Mogą to być listki rukoli, szpinaku, pokrojona cebula, oliwki, kapary czy marynowane pieczarki. Wybierzcie swój ulubiony zestaw.
Jak zrobić roladki z wędzonego łososia?
Na roladki najlepiej nadają się plastry łososia wędzonego na zimno. Są elastyczne, soczyste i pełne smaku. Mają też atrakcyjny kolor, który dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Ja tym razem postawiłam na liście szpinaku i zielone oliwki. Doskonale harmonizują z łososiem i pastą twarogową.
Przepis: Roladki z wędzonego łososia
Przekąskowe roladki z łososia, twarożku i warzyw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 200 g wędzonego łososia w cienkich plasterkach
- 150 g kremowego twarożku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 50 g świeżych liści szpinaku
- 3-4 łyżki zielonych oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówDo twarożku dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, wymieszaj, dopraw do smaku. Liście szpinaku opłucz, osusz, oberwij ogonki. Zielone oliwki drobno posiekaj.
- Formowanie roladekKażdy plasterek wędzonego łososia posmaruj pastą twarogową. Posyp posiekanym oliwkami, na wierzchu ułóż liście szpinaku. Plasterki ostrożnie zwiń w rulony. Po schłodzeniu pokrój je w talarki.
Pomysły na inne pożywne roladki
Na podobnej zasadzie możecie też przygotować roladki z innych składników. Najpożywniejsze przygotujecie z plasterków szynki, pieczonego schabu czy żółtego sera. Do tych dodatków również dobrze będą pasować pasty i rozdrobnione warzywa. Taka przekąska może zastąpić nawet lekką kolację.
Czytaj też:
Plastry szynki ekspresowo przerabiam na roladki. Moja rodzina zajada je zamiast kanapekCzytaj też:
W naleśniki zawiń dwa pyszne składniki. To genialna przekąska lub lekka kolacja