Biorę miks sałat i dwa pyszne warzywa. Ta szybka surówka pasuje do każdego obiadu

Biorę miks sałat i dwa pyszne warzywa. Ta szybka surówka pasuje do każdego obiadu

Dodano: 
Surówka z sałaty i pomidorów
Surówka z sałaty i pomidorów Źródło: Shutterstock / nadianb
Po taką surówkę sięgam, kiedy nie mam czasu na szatkowanie czy tarcie warzyw. Robi się ją bardzo szybko, a smakuje rewelacyjnie.

Każdy pomysł na surówkę jest u mnie na wagę złota, ale czasem te najprostsze inspiracje okazują się najlepsze. Do tej surówki wystarczy dowolny miks sałat, pomidory i cebula. To pyszne połączenie sprawdzi się jako surówka do obiadu, ale można je też w łatwy sposób zamienić w pożywną sałatkę na kolację, ale o tym dalej.

Jak zrobić surówkę z sałaty i pomidorów?

Zwykle do tej surówki wybieram miks sałat z dodatkiem listków szpinaku baby i tak podaję w przepisie, jednak możesz wybrać tu dowolną zieleninę (warto zwrócić uwagę na koniec dnia na przeceny w marketach – miksy sałat, którym kończy się termin przydatności do spożycia, są wówczas w wielu sklepach przecenione – to idealny patent na tanie zakupy na surówkę do obiadu kolejnego dnia). Do tej surówki można też zrobić własną mieszankę liści, np. z rukoli, roszponki i szpinaku.

Oprócz tego w misce lądują pokrojone na połówki pomidorki i wyrazista w smaku cebula. Wszystko łączy najprostszy dressing, czyli oliwa i sok z cytryny. To surówka, którą można podawać od razu po zrobieniu.

Przepis: Surówka z sałaty i pomidorów

Prosta surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
176 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g miksu sałat ze szpinakiem baby
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki, cebulę w piórka.
  2. Robienie surówkiPrzełóż do miski miks sałat, pomidory i cebulę. Skrop oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą, pieprzem i delikatnie wymieszaj.

Surówkę możesz zaserwować do klasycznych obiadów z ziemniakami i mięsem, ale pasuje też do dań z ryżem, makaronem czy kaszami. Może być także zdrowym i lekkim dodatkiem do wytrawnych pierogów czy naleśników.

Co zrobić, jeśli zostanie surówka z obiadu?

Ta surówka z sałaty i pomidorów to doskonała baza do pysznych sałatek, które często jem na kolację. W najprostszej wersji dorzucam do miski z surówką pokruszony ser feta i zajadam ze smakiem. Do surówki można te dodać wędzonego łososia, gotowane jajka, kawałki piersi z kurczaka, awokado, kolorową paprykę czy seler naciowy. Pyszną opcją jest dodatnie do surówki smażonych kawałków sera halloumi oraz chrupiących grzanek z patelni.

Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicę
Czytaj też:
Te racuchy smakują jak u babci. Sprawdź prosty przepis, który podbija serca