Surówka z czerwonej kapusty to dobry pomysł na dodatek do obiadu. Nasza propozycja jest inspirowana słynną surówką Coleslaw, którą robi się na bazie białej kapusty. Sekretem jest pyszny sos na bazie majonezu. Podana z domowymi burgerami i frytkami zachwyci nawet najmłodszych, którzy odnajdą w niej smak popularnej surówki z jednej z fastfoodowych sieciówek.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Nasza surówka to trzy warzywa: obok czerwonej kapusty to także marchewka oraz szczypior. Kapustę należy drobno poszatkować, marchewkę można zetrzeć na tarce. Całą robotę w tej surówce robi sos: to majonez z dodatkiem soku z cytryny i cukru. Wybierz, tak w przepisie cukier puder, ponieważ cukier kryształ będzie potem niemiło chrupać między zębami, jeśli się całkowicie nie rozpuści. Do majonezu można też dodać płynny miód, jednak trzeba mieć świadomość, że jego smak będzie wyczuwalny w surówce (w przeciwieństwie do neutralnej słodyczy cukru).
Surówkę warto przyrządzić na 1-2 godziny przed podaniem. Jeśli postoi w lodówce, będzie smaczniejsza, warzywa pozostaną chrupiące, ale nie będą twarde.
Przepis: Surówka z czerwonej kapusty i marchewki
Pyszna surówka do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 354 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 marchewka
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 g majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, marchewkę zatrzyj lub pokrój na cieniutkie paseczki, szczypiorek pokrój drobno. Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie surówkiWarzywa przełóż do miski i dobrze wymieszaj z sosem.
Przed podaniem surówkę można dodatkowo posypać drobno posiekaną natką pietruszki lub uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Do czego podawać surówkę z czerwonej kapusty?
Surówka z czerwonej kapusty z naszego przepisu jest uniwersalną surówką do obiadu. Doskonale sprawdzi się we wszystkich klasycznych połączeniach typu ziemniaki i mięso (np. kotlet schabowy, kotlet mielony, pieczone udko z kurczaka) czy kasza i sos (np. pieczarkowy albo z grzybów leśnych). Jest też rewelacyjnym dodatkiem do wszelkich dań fastfoodowych w domowym wydaniu, a więc idealnie pasuje np. do dań z frytkami (np. smażonego w panierce kurczaka).
Czytaj też:
Rumienię piersi z kurczaka i zapiekam z trzema dodatkami. Ten prosty obiad smakuje rewelacyjnieCzytaj też:
Mniej kalorii, więcej smaku i zero smażenia. Te kotlety z piekarnika zmieniają wszystko