Mniej kalorii, więcej smaku i zero smażenia. Te kotlety z piekarnika zmieniają wszystko

Mniej kalorii, więcej smaku i zero smażenia. Te kotlety z piekarnika zmieniają wszystko

Dodano: 
Kotlety mielone z piekarnika
Kotlety mielone z piekarnika Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Soczyste, pełne smaku i gotowe bez smażenia – te kotlety z piekarnika to idealna opcja dla tych, którzy chcą jeść lżej, ale nie rezygnować z tradycyjnego smaku. Sprawdź ten przepis raz, a już nigdy nie sięgniesz po patelnię.

Smażenie to jeden z bardzo popularnych sposobów obróbki termicznej. Dania z patelni, choć smaczne, nie są dla każdego. Czy można zrobić kotlety mielone bez smażenia, bez straty na smaku i… zyskać na zdrowiu? Zdecydowanie tak! Pieczone w piekarniku kotlety to sprytna alternatywa dla klasycznych mielonych. Są mniej kaloryczne, lekkostrawne i wbrew pozorom niesamowicie soczyste. To danie, które robi się niemal samo, nie wymaga stania przy kuchence i jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. W mojej kuchni pieczone kotlety mielone szybko wyparły te smażone – nie tylko z troski o zdrowie, ale też z czystej wygody.

Kotlety mielone z piekarnika – tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie

Moja rodzina uwielbia kotlety mielone z patelni, ale staram się, żeby smażone mięsa zbyt często nie gościły na naszym stole. Rezygnacja ze smażenia nie wpływa w negatywny sposób na smak i konsystencję mielonych. Tradycyjne kotlety mielone z chudej wieprzowiny to 250–350 kcal/100 g. Robiąc je w piekarniku, można zmniejszyć kaloryczność mięsa do około 160 kcal. Oczywiście, wiele zależy od ilości tłuszczu w mięsie mielonym. Jeżeli kotlety mają być lekkostrawne i niskokaloryczne, wybieram mięso drobiowe. Takie kotlety mielone mają 140–150 kcal/100 g.

Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika?

Przygotowanie kotletów mielonych do pieczenia trwa zaledwie 10 minut. Masę mięsną robię ze zmielonego udźca indyka lub kurczaka bez skóry (pyszne mielone z piekarnika wyjdą też z innego mięsa mielonego np. samej wieprzowiny, wieprzowiny z drobiem i mięsa wieprzowo-wołowego). Do masy mięsnej dodaję surową cebulę oraz podstawowe przyprawy, a następnie formuję kotlety i wstawiam mięso do piekarnika. Wskazówka: można pod koniec pieczenia włączyć termoobieg lub funkcję grillowania, żeby mięso zyskało chrupiącą skórkę.

Przepis: Kotlety mielone z piekarnika

Pyszne, soczyste kotlety z dodatkiem aromatycznej zieleniny smakują obłędnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
386 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 duże jajko
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Kajzerkę namocz w mleku (opcjonalnie wodzie lub wodzie z dodatkiem mleka) i odciśnij. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Wyrabianie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Dodaj odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulę, musztardę i natkę pietruszki. Wyrób składniki dłonią. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Formowanie kotletówPodziel masę mięsną na małe porcje i uformuj podłużne lub okrągłe kotlety. Ułóż mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek (możesz użyć pędzelka kuchennego, nasączonego oliwą ręcznika papierowego lub rozpylacza do tłuszczu).
  4. PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem). Piecz kotlety mielone przez około 40 minut (czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i wielkości oraz grubości kotletów). Po upływie 20 minut przewróć kotlety na drugą stronę.

Kotlety mielone z piekarnika podaję na ciepło i na zimno np. z ziemniakami i surówką oraz pieczywem.

Opcjonalne dodatki do kotletów mielonych z piekarnika

Smak masy mięsnej zmieniam, dodając różne zioła i przyprawy np. świeży lub suszony majeranek, szczypiorek, koperek, oregano, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, czosnek, a także pokrojone w małą kostkę/starte na tarce warzywa np. marchewkę, cukinię i paprykę. Zamiast bułki kajzerki możesz dodać do masy mięsnej ugotowany al dente ryż lub kaszę np. gryczaną. Wyśmienicie smakują również kotlety mielone z piekarnika, obłożone pod koniec pieczenia drobno pokrojonymi warzywami.

Czytaj też:
Karkówkę i dwa tanie warzywa włóż do naczynia. Ten obiad z piekarnika robi się sam
Czytaj też:
Robią furorę w każdą niedzielę. Zobacz, jak zrobić wołowe roladki, które rozpływają się w ustach