Smażenie to jeden z bardzo popularnych sposobów obróbki termicznej. Dania z patelni, choć smaczne, nie są dla każdego. Czy można zrobić kotlety mielone bez smażenia, bez straty na smaku i… zyskać na zdrowiu? Zdecydowanie tak! Pieczone w piekarniku kotlety to sprytna alternatywa dla klasycznych mielonych. Są mniej kaloryczne, lekkostrawne i wbrew pozorom niesamowicie soczyste. To danie, które robi się niemal samo, nie wymaga stania przy kuchence i jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. W mojej kuchni pieczone kotlety mielone szybko wyparły te smażone – nie tylko z troski o zdrowie, ale też z czystej wygody.
Kotlety mielone z piekarnika – tradycyjne danie w nowoczesnej odsłonie
Moja rodzina uwielbia kotlety mielone z patelni, ale staram się, żeby smażone mięsa zbyt często nie gościły na naszym stole. Rezygnacja ze smażenia nie wpływa w negatywny sposób na smak i konsystencję mielonych. Tradycyjne kotlety mielone z chudej wieprzowiny to 250–350 kcal/100 g. Robiąc je w piekarniku, można zmniejszyć kaloryczność mięsa do około 160 kcal. Oczywiście, wiele zależy od ilości tłuszczu w mięsie mielonym. Jeżeli kotlety mają być lekkostrawne i niskokaloryczne, wybieram mięso drobiowe. Takie kotlety mielone mają 140–150 kcal/100 g.
Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika?
Przygotowanie kotletów mielonych do pieczenia trwa zaledwie 10 minut. Masę mięsną robię ze zmielonego udźca indyka lub kurczaka bez skóry (pyszne mielone z piekarnika wyjdą też z innego mięsa mielonego np. samej wieprzowiny, wieprzowiny z drobiem i mięsa wieprzowo-wołowego). Do masy mięsnej dodaję surową cebulę oraz podstawowe przyprawy, a następnie formuję kotlety i wstawiam mięso do piekarnika. Wskazówka: można pod koniec pieczenia włączyć termoobieg lub funkcję grillowania, żeby mięso zyskało chrupiącą skórkę.
Przepis: Kotlety mielone z piekarnika
Pyszne, soczyste kotlety z dodatkiem aromatycznej zieleniny smakują obłędnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 386 w każdej porcji
Składniki
- 800 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 duże jajko
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Kajzerkę namocz w mleku (opcjonalnie wodzie lub wodzie z dodatkiem mleka) i odciśnij. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Wyrabianie masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Dodaj odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulę, musztardę i natkę pietruszki. Wyrób składniki dłonią. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie kotletówPodziel masę mięsną na małe porcje i uformuj podłużne lub okrągłe kotlety. Ułóż mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek (możesz użyć pędzelka kuchennego, nasączonego oliwą ręcznika papierowego lub rozpylacza do tłuszczu).
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, z termoobiegiem). Piecz kotlety mielone przez około 40 minut (czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i wielkości oraz grubości kotletów). Po upływie 20 minut przewróć kotlety na drugą stronę.
Kotlety mielone z piekarnika podaję na ciepło i na zimno np. z ziemniakami i surówką oraz pieczywem.
Opcjonalne dodatki do kotletów mielonych z piekarnika
Smak masy mięsnej zmieniam, dodając różne zioła i przyprawy np. świeży lub suszony majeranek, szczypiorek, koperek, oregano, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, czosnek, a także pokrojone w małą kostkę/starte na tarce warzywa np. marchewkę, cukinię i paprykę. Zamiast bułki kajzerki możesz dodać do masy mięsnej ugotowany al dente ryż lub kaszę np. gryczaną. Wyśmienicie smakują również kotlety mielone z piekarnika, obłożone pod koniec pieczenia drobno pokrojonymi warzywami.
Czytaj też:
Karkówkę i dwa tanie warzywa włóż do naczynia. Ten obiad z piekarnika robi się samCzytaj też:
Robią furorę w każdą niedzielę. Zobacz, jak zrobić wołowe roladki, które rozpływają się w ustach