Te szybkie grzanki to doskonały pomysł na kolację. Potrzebne są cztery proste składniki

Te szybkie grzanki to doskonały pomysł na kolację. Potrzebne są cztery proste składniki

Dodano: 
Grzanki z pomidorami i serem
Grzanki z pomidorami i serem Źródło: Shutterstock / Elena_Alex_Ferns
Gorące i chrupiące grzanki z piekarnika to kolacja idealna: pyszna, a nie ma przy niej wiele pracy. Są gotowe w kwadrans.

Grzanki z piekarnika to jedno z kulinarnych wspomnień mojego dzieciństwa. Mama wkładała do piekarnika całą blachę apetycznych kromek z różnymi dodatkami, ale zawsze obowiązkowo z serem. Jedna z moich ulubionych wersji to grzanki z pomidorami.

Jak zrobić szybkie grzanki z pomidorami?

Najbardziej lubię robić tego typu grzanki na bułce paryskiej, ale można je przygotować na dowolnym pieczywie, także na pszennych bułeczkach pokrojonych na niewielkie kromki. Tego typu grzanki to w końcu dobra okazja, aby zużyć pieczywo, które jest już lekko czerstwe.

Kromki dobrze jest okrasić odrobiną tłuszczu. Może to być masło (tak zawsze robi moja mama), ale można je skropić także dobrą oliwą, a dopiero potem kłaść dodatki. Inna opcja to posmarowanie grzanek dowolnym pesto, np. klasycznym bazyliowym lub wersją z natką pietruszki.

Na grzanki można wykorzystać dowolny żółty ser, który dobrze się topi pod wpływem temperatury. Można też śmiało wykorzystać do tego dania resztki serów, które czasem zostają w lodówce i lekko przeschnięte niekoniecznie nadają się do czegokolwiek innego.

Rada: oczywiście na swoje grzanki możesz położyć również inne dodatki, nie tylko pomidory. U mnie w domu na kromkach pieczywa lądowały często plasterki wędliny, ale też kolorowej, chrupiącej papryki.

Przepis: Grzanki z pomidorami

Proste grzanki z pomidorami i serem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
397 w każdej porcji

Składniki

  • 8 kromek bułki paryskiej
  • 2 łyżki masła
  • 8 plasterków pomidorów
  • 150 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie grzanekKromki posmaruj niewielką ilością masła. Na każdej ułóż plasterek pomidora i posyp serem. Ułóż kromki na blasze.
  2. Pieczenie grzanekZapiekaj grzanki w temperaturze 190 stopni, aż ser się rozpuści, a pieczywo lekko zrumieni.

Jak podawać grzanki z pomidorami?

Te grzanki trzeba zjeść od razu, tuż po wyjęciu z piekarnika, kiedy są gorące, idealnie chrupiące, a ser apetycznie się ciągnie. Grzanki można dodatkowo posypać posiekanym drobno szczypiorkiem albo udekorować listkami bazylii.

Do takich grzanek śmiało podawaj keczup, majonez czy inne, dowolne sosy na bazie jogurtu, śmietany albo wspomnianego majonezu. Może to być np. sos czosnkowy albo ziołowy. Może to być też keczup wymieszany pół na pół z majonezem.

Czytaj też:
Te paluszki ziemniaczane są lepsze niż frytki. Prosty przepis pokochasz od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Ten prosty placek to u mnie przekąska na medal. Rodzina prosi o niego niemal codziennie