Z gotowego ciasta francuskiego można przygotować smakołyki słodkie i wytrawne. U mnie w domu największym wzięciem cieszą się te pierwsze. Można je zrobić bardzo szybko, na bieżąco, bo świeże smakują najlepiej. Ciastom z ciasta francuskiego można nadawać różne kształty. Dziś zapraszam was na słodkie plecionki, które robi się bardzo prosto, a wyglądają niezwykle efektownie.
Jakie kształty można nadawać ciastkom z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie można kroić na kwadraty, prostokąty, trójkąty, a także wycinać z nich krążki. Z takich kawałków ciasta da się uformować przeróżne kształty ciastek. Z kwadratów da się zrobić koperty, składając rogi ciasta do środka lub rożki, składając ciasto na pół po przekątnej. Gdy nadziejemy prostokątne kawałki ciasta i złożymy na pół, powstaną poduszeczki. Trójkąty możemy zamienić w rogaliki, zaś krążki w pierożki. To najprostsze do przygotowania ciastka z tego ciasta. Można jednak formować je na jeszcze na wiele innych sposobów.
Jak zrobić słodkie plecionki z ciasta francuskiego?
Plecionki z ciasta francuskiego wyglądają bardzo efektownie, a robi się je naprawdę prosto. Ciasto należy tylko pokroić na większe kwadraty, a potem ponacinać je z dwóch stron z ukosa, pozostawiając po środku jednolity pas o wielkości 1/3 powierzchni kwadratu. Potem na nieponacinany kawałek ciasta wystarczy nałożyć farsz i zapleść nad nim paski ciasta. Paski ciasta należy zaplatać na przemian, sięgając raz po pasek z lewej, raz prawej strony. Uformowane plecionki wystarczy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować masą jajową, posypać cukrem i upiec.
Przepis: Słodkie plecionki z ciasta francuskiego
Słodkie plecionki nadziewane jabłkiem i rodzynkami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 30 g rodzynek
- 3 jabłka
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- gruby cukier do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie nadzieniaRodzynki opłucz, namocz, osącz. Jabłka umyj, obierz, oczyść, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny. Jabłka wymieszaj z rodzynkami, cukrem i cynamonem.
- Formowanie ciastekCiasto rozwiń, pokrój na 12 kwadratów. Każdy ponacinaj z dwóch stron w ukośne paski o szerokości 1,5 cm. Na środkową część każdego kwadratu wyłóż trochę farszu. Zapleć nad nim paski ciasta.
- Pieczenie ciastekCiastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem, posyp grubym cukrem. Ciastka piecz 15-20 minut w 210 stopniach Celsjusza.
O czym warto pamiętać robiąc ciastka z ciasta francuskiego?
Robiąc ciastka z ciasta francuskiego należy pamiętać o kilku szczegółach:
- Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki 10-15 minut wcześniej, by nabrało elastyczności. Dzięki temu nie będzie pękać w czasie formowania.
- By skutecznie zlepić brzegi ciasta francuskiego, najlepiej wcześniej posmarować je białkiem lub rozkłóconym jajkiem, a potem lekko docisnąć.
- Uformowane ciastka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a wtedy bez problemu zdejmiemy upieczone ciastka.
- Przed pieczeniem ciastka warto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubszym cukrem.
Czytaj też:
Z ciasta francuskiego i słodkiego składnika robię chrupiącą przekąskę. Znika z talerzy w 5 minutCzytaj też:
Ekspresowe ciastka z owocową nutą. Słodki deser zrobisz w 25 minut i zachwycisz każdego