Biorę kubek maślanki i w kilka chwil robię genialne ciasto. Przepis jest banalnie prosty

Biorę kubek maślanki i w kilka chwil robię genialne ciasto. Przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Wlewanie maślanki do miski
Wlewanie maślanki do miski Źródło: Shutterstock / ffolas
Ciasto maślankowe to mój sposób na szybkie i łatwe ciasto. Jest wilgotne, puszyste i pasuje na każdą okazję.

Nie znam nikogo, komu nie smakowałoby ciasto maślankowe. Jest delikatne w smaku, wilgotne, ładnie wyrasta i można je podać na wiele sposobów. Z przepisem poradzą sobie nawet dzieci.

Jak zrobić ciasto maślankowe?

Przy tego typu ciastach, czy to na bazie jogurtu, czy to na bazie maślanki często wystarczy wymieszać ze sobą składniki suche i mokre. W tym przepisie trzeba ubić jajka z cukrem na jasną puszystą masę i bardzo takie rozwiązanie polecam, tym bardziej że w łatwy sposób można to zrobić mikserem, przy pomocy robota czy nawet blenderem z końcówką do ubijania. Tak przygotowane ciasto ma idealną strukturę po upieczeniu.

Potem już lepiej odłożyć mikser na bok i wymieszać wszystko szpatułką. Można mikserem, ale wówczas na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników.

Rada: w przepisie można zastąpić maślankę jogurtem naturalnym.

Przepis: Ciasto maślankowe

Proste ciasto ba bazie maślanki

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
219 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g maślanki
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem). Dodaj ekstrakt waniliowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj delikatnie, jedynie do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciastaCiasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowe ciasto przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi listkami mięty.

Inne pomysły na proste ciasta maślankowe

Ciasto maślankowe z tego przepisu jest doskonałą bazą na proste ciasto z owocami: np. jagodami, malinami, truskawkami, borówkami, wiśniami czy śliwkami. Jak je zrobić? Patent jest prosty: wylej ciasto do foremki jak w przepisie, a następnie wysyp na wierz ciasta dowolne owoce. Można wykorzystać tu także owoce mrożone. Bardzo dobrze sprawdzą się też owoce z puszki, np. pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Pysznym patentem jest dodanie do 1/3 ciasta maślankowego łyżki gorzkiego kakao i wyłożenie ciemnych porcji ciasta (łyżką) na jasny spód. Powstanie łaciate ciasto waniliowo-kakaowe. Na gotowe już ciasto można również wylać cieniutką warstwę tężejącej już galaretki o dowolnym smaku.

Czytaj też:
To ciasto robię w 30 minut! Napoleonka bez pieczenia smakuje lepiej niż z cukierni i znika nim się obejrzysz
Czytaj też:
To najszybsze i najłatwiejsze faworki świata. Tylko dwa proste składniki