Kruche ciasteczka w różnych wersjach piekę często i na różne okazje. Ale są takie ciastka, do których lubię wracać i o które pyta rodzina i znajomi. Sezamowe ciasteczka są w czołówce tej listy i nic dziwnego: to połączenie maślanego, kruchego ciasta i pełnych aromatu ziarenek sezamu. A dla mnie ważne jest to, że te ciastka nie wymagają wiele pracy i zawsze się udają.
Jak zrobić kruche ciasteczka z sezamem?
Bazą jest tu najprostsze kruche ciasto. Sezamowego smaku dodaje tu pasta tahini, ale też obowiązkowo ziarenka sezamu, które są i w cieście, i potem posypuje się nimi wierzch ciastek.
Warto pamiętać, że ciasto kruche lubi zimno. Zbyt długie zagniatanie rozgrzewa je niepotrzebnie. Takie ciasto należy koniecznie schłodzić w lodówce lub zamrażarce. Dzięki temu ciasteczka zachowują swój kształt i są idealnie kruche. Ja często wkładam do lodówki jeszcze na chwilę blachę ciastkami przed pieczeniem, ale jeśli sprawnie ci poszło wałkowanie i wykrawanie ciastek, nie ma zwykle takiej potrzeby.
Z tego ciasta można wyciąć dowolne kształty, ja lubię kółka lub serca, ale podpowiem, że najmniej pracochłonne i równie efektowne, jest pokrojenie płatu ciasta na kwadraty, romby lub prostokąty (wówczas odpada wałkowanie resztek, które zostają przy wycinaniu innych kształtów).
Przepis: Ciasteczka sezamowe
Kruche ciasteczka z sezamem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 428 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g zimnego masła
- 250 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka pasty sezamowej (tahini)
- 6 łyżek sezamu
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZimne masło posiekaj na stolnicy z mąką. Dodaj cukier, żółtka, pastę sezamową i 3 łyżki sezamu. Zagnieć szybko na gładkie ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Pieczenie ciasteczekSchłodzone ciasto rozwałkuj i posyp równomiernie resztą sezamu. Ziarenka lekko wgnieć w ciasto wałkiem. Wykrawaj dowolne kształty i układaj na blasze. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasteczka po upieczeniu są bardzo delikatne i kruche, dlatego należy je dobrze ostudzić. Gotowe ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet do dwóch-trzech tygodni.
Jak udekorować sezamowe ciasteczka?
Te ciasteczka w zasadzie nie potrzebują żadnych dodatków, ale jeśli chcesz, można je udekorować dowolną czekoladą. I jeszcze, aby wzmóc ich sezamowość: koniecznie posypać czekoladę kolejną porcją złocistych ziarenek.
Czytaj też:
Najlepszy chrust na tłusty czwartek robię w pół godziny. Bez zbijania ciasta, bez wykrawaniaCzytaj też:
Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszne