Wystarczy wymieszać składniki i upiec. Nie ma prostszego przepisu na ciasto kakaowe

Wystarczy wymieszać składniki i upiec. Nie ma prostszego przepisu na ciasto kakaowe

Dodano: 
Babka kakaowa
Babka kakaowa Źródło: Shutterstock / Chatham172
To proste ciasto kakaowe jest idealne na leniwe popołudnie czy wieczór. To przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący.

Ciasto kakaowe z tego przepisu to proste ciasto jogurtowe z dodatkiem kakao. Przy tego typu ciastach wystarczy wymieszać składniki, a całość zajmie nie więcej niż 10 minut. Potem już tylko zostaje czas na czekanie, aż ciasto się upiecze. Jest rewelacyjne do popołudniowej herbaty, a rano kakaowe, słodkie kromki można spakować do pracy lub do szkoły.

Jak zrobić ciasto kakaowe na jogurcie?

Wrzuć wszystkie składniki do jednej miski i wymieszaj widelcem lub łyżką. To wszystko! Potem już tylko przelej ciasto do foremki (może to być albo keksówka, abo tortownica, najlepiej o średnicy 24 cm). Do ciasta możesz wrzucić posiekaną czekoladę lub czekoladowe pastylki, ale nie jest to konieczne.

Rada: ciasto możesz uperfumować w dowolny sposób, zamiast ekstraktu z wanilii, można dodać tu skórkę otartą z pomarańczy albo kilka kropelek aromatu migdałowego.

Przepis: Ciasto kakaowe

Proste ciasto na jogurcie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
284 w każdej porcji

Składniki

  • 340 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka esktraktu z wanilii

opcjonalnie:

  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWymieszaj wszystkie składniki w misce (można widelcem: do połączenia składników). Do ciasta można dodać posiekaną czekoladę.
  2. PieczeniePrzełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka lub tortownica). Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Ciasto jogurtowe piecze się do suchego patyczka. Nim wyjmiesz foremkę z piekarnika, koniecznie zrób test patyczkiem.

Jak podawać ciasto jogurtowe z kakao?

To ciasto nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków: jest delikatnie wilgotne, odpowiednio puszyste, przyjemnie kakaowe. Można je jednak oprószyć cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić mleczną lub deserową czekoladę i polać nią ciasto).

Takie ciasto kakaowe doskonale smakuje także z owocowymi, kwaśnymi dżemami. Wówczas pokrój je na kromki, i smaruj dżemem niczym kanapeczki. Do ciasta doskonale pasują dżemy porzeczkowy, pomarańczowy, wiśniowy, ale też powidła śliwkowe.

Czytaj też:
Tort z czerwonym ciastem upiekę na Walentynki. Sekretem są dodatki i prosty, śmietankowy krem
Czytaj też:
Puszyste drożdżowe oczka robię z kruszonką i superowocem. To deser, który pokocha każdy