Ta zupa sprawi, że pokochasz brukselkę. Smakuje obłędnie i rozgrzewa w zimowe dni

Ta zupa sprawi, że pokochasz brukselkę. Smakuje obłędnie i rozgrzewa w zimowe dni

Dodano: 
Zupa krem z brukselki
Zupa krem z brukselki Źródło: Shutterstock / Foxys Forest Manufacture
Brukselka nie cieszy się najlepszą sławą, ale odpowiednio przygotowana potrafi zachwycić smakiem. Jeśli kojarzysz ją z goryczką, koniecznie spróbuj tej aksamitnej zupy. Zachwyci cię smakiem.

Krem z brukselki to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup. Pełna witamin, aksamitna i delikatna, doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami lub prażonymi pestkami. To idealne danie na zimowe chłody, które nie tylko syci, ale także wspiera odporność. Brukselka jest bowiem wyjątkowo zdrowa. To bogate w witaminy C, K i A warzywo, które wspiera odporność, zdrowe kości i wzrok. Zawiera błonnik, poprawiający trawienie i dający uczucie sytości. Jest także źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Dzięki kwasowi foliowemu wspiera układ nerwowy, a niski indeks glikemiczny sprawia, że jest idealna dla diabetyków. Ma tylko 40 kcal w 100 g!

Jak zrobić zupę krem z brukselki?

Zupę krem z brukselki przygotowuję na bazie bulionu warzywnego. Dodaję do niego brukselkę i gotuję około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli po zblendowaniu jest zbyt gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub wody, aby ją rozrzedzić.

Porada: mój patent na pozbycie się goryczki z brukselki to usuwanie zewnętrznych liści przed gotowaniem.

Przepis: Zupa krem z brukselki

Połączenie delikatnej brukselki z aromatycznymi przyprawami i kremową konsystencją.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
292 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g brukselki (może być mrożona)
  • 1 cebula
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJeżeli używasz świeżej brukselki umyj ją, usuń zewnętrzne, twarde liście, które mogą być gorzkie. Większe kapustki przekrój na pół. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Gotowanie zupyW dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Dodaj brukselkę, wlej gorący bulion, dodaj tymianek i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Blendowanie zupyZupę lekko przestudź, a następnie zmiksuj na gładki krem.
  4. Zabielanie i doprawianie zupyDo zblendowanej zupy wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dopraw ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wskazówka: jeśli chcesz, aby zupa była lżejsza, zamiast śmietany kremówki możesz użyć śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu lub zamienić ją na mleko – zwykłe lub roślinne (np. owsiane, migdałowe). To sprawi, że zupa stanie się bardziej dietetyczna.

Co dodać do kremu z brukselki?

Dla urozmaicenia smaku kremu z brukselki idealne będą zioła, szczególnie świeże, takie jak natka pietruszki. Sprawdzi się również prażony czosnek lub podsmażona cebula, które nadadzą jej głębszego aromatu. Możesz też użyć wędzonej papryki lub gałki muszkatołowej. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, dodaj parmezan, ser pleśniowy lub wędzony boczek. Odrobinę pikantności zapewni chili lub imbir.

Jak podawać zupę krem z brukselki?

Krem z brukselki najlepiej smakuje z chrupiącymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się też prażone pestki dyni lub słonecznika, które nadadzą lekko orzechowego smaku. Jeśli lubisz serowe akcenty, spróbuj z tartym parmezanem lub pokruszoną fetą. Możesz podać go z grzankami czosnkowymi, które dodadzą aromatu i tekstury. Dla większej sytości dodaj pieczone ziemniaki lub chrupiący boczek. Możesz także podać z pełnoziarnistym chlebem.

Czytaj też:
Z awokado robię niesamowitą zupę. Smakuje obłędnie, a sekretem są dodatki
Czytaj też:
Do szybkiej zupy serowej dodałam nietypowy składnik. Moja rodzina się nią zajada