Chrupiąca choinka z ciasta francuskiego to prosta i jednocześnie bardzo efektowna przekąska. Pięknie wygląda na stole, a zajada się ją, odłamując gałązki wypełnione aromatycznym farszem.
Jak zrobić choinkę z ciasta francuskiego?
Nasza propozycja to wytrawna choinka z ciasta francuskiego z prostym, ale wyrazistym farszem z pesto z czerwonych pomidorów (można wykorzystać gotowe pesto lub zrobić je samemu) oraz odrobiny tartego, żółtego sera. Gałązki choinki dodatkowo upiększają ziarenka sezamu (warto połączyć sezam jasny i ciemny). Choinkę można posypać także suszonymi ziołami, np. oregano albo tymiankiem.
Rada: można zrobić mniejsze choinki z jednego kawałka ciasta, wówczas wystarczy podzielić płat ciasta na pół i złożyć z farszem w środku, a następnie pociąć i zrobić świderki.
Przepis: Wytrawna choinka z ciasta francuskiego
Prosta i szybka przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 169 w każdej porcji
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 6 łyżek pesto z czerwonych pomidorów
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastaJeden arkusz ciasta posmaruj pesto i posyp serem. Połóż drugi płat ciasta, wytnij kształt choinki. Nacinaj „gałązki” i skręcaj je w świderki. Choinkę posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp sezamem. Ze ścinków ciasta możesz wyciąć gwiazdki i przykleić je do choinki.
- Pieczenie choinkiChoinkę piecz ok, 25 minut w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta.
Inne pomysły na wytrawne choinki z ciasta francuskiego
Nasza wersja z pesto z czerwonych pomidorów i serem jest tylko jedną z opcji na tę przekąskę. Choinkę możesz zrobić także z pesto z bazylii lub natki pietruszki z dodatkiem mozzarelli lub fety, a w najbardziej ekonomicznej wersji z keczupem i serem. Takie choinki świetnie będą smakowały przełożone farszem z rozdrobnionego szpinaku, czosnku i sera. Szpinakowy farsz należy przygotować najpierw na patelni i wystudzić przed nałożeniem na ciasto. Na podobnej zasadzie można zrobić farsz z pieczarek lub w bardziej klasycznym świątecznym wydaniu: z pokrojonej drobno kapusty i grzybów.
Słodkie choinki z ciasta francuskiego
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten patent na choinkę z ciasta francuskiego wykorzystać także do zrobienia słodkiej przekąski. Wówczas posmaruj ciasto nutellą, masłem orzechowym lub dżemem, a gotową choinkę posyp obficie cukrem pudrem.
Czytaj też:
Kroję tanie warzywo i robię na Wigilię genialny przysmak. Każdy pyta, co to za rybaCzytaj też:
Chrupiące ciasto francuskie z kurczakiem i tanim warzywem robię w mig. Łatwy przepis na obiad lub kolację