Pamiętam, że kiedy pierwszy raz zaniosłam selerybę na świąteczną imprezę rodzinną, wszyscy zgadywali, co to jest za ryba. Wówczas wykorzystałam ten przysmak do zrobienia wegańskiej ryby po grecku. Kiedy w końcu zdradziłam, że to nie ryba, a seler, zdziwienie było ogromne. „Przecież ma nawet skórkę!” – nie dowierzali niektórzy. Ja selerybę, czyli wegański odpowiednik ryby uwielbiam i co roku przygotowuję ją na Wigilię i święta. I uwierz, to jest coś, co posmakuje nawet fanom ryb. Do tego selerybę robi się bardzo łatwo.
Jak zrobić selerybę?
Ryba z selera swój morski smak i zapach zawdzięcza glonom nori, tym samym, które zwykle wykorzystuje się do robienia sushi. Kawałki selera najpierw gotuje się w bulionie z dodatkiem nori, a potem w paski nori zawija, panieruje w mące i smaży. To właśnie paski nori dają nie tylko wyjątkowy smak, ale i złudzenie rybiej skórki.
Przepis: Seleryba
Wegańska alternatywa ryby zrobiona z selera.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 114 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże selery
do gotowania:
- 2 l bulionu warzywnego
- 3 arkusze glonów nori
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
do smażenia:
- 6 arkuszy glonów nori
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie seleraSelery obierz i przekrój na pół i pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. W garnku zagotuj bulion ze wszystkimi dodatkami (patrz listę produktów do gotowania), dodaj seler i gotuj ok. 15 minut. Seler powinien być miękki, ale się nie rozpadać.
- Smażenie rybyUgotowany seler ostudź, dopraw solą i pieprzem. Arkusze nori potnij na paski. Przygotuj do panierowania mąkę oraz drugą miseczkę z wodą (może to być też mleko roślinne, np. sojowe lub owsiane). Kawałki selera owijaj w nori i maczaj na chwilę w wodzie (chodzi o to, aby glony zmiękły i idealnie przykleiły się do selera). Wilgotny seler panieruj w mące i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż na złoto z obu stron.
Jak jeść selerybę?
Wegańską rybę z selera można jeść dokładnie tak samo, jak smażoną, panierowaną rybę. Można ją podać do obiadu z ziemniakami i surówką (np. z kiszonej kapusty), można ją zaserwować jako przekąskę podczas Wigilii (nie tylko wtedy, kiedy do stołu siadają niejedzący ryb goście). Seleryba rewelacyjnie smakuje jako dodatek do wegańskiej wersji ryby po grecku. Wówczas wystarczy zrobić tradycyjne dodatki do dania, a zamiast ryby, dodać właśnie selerybę. Moim zdaniem to jedna z najlepszych wersji i pomysłów na wykorzystanie selera smażonego z nori.
Ja selerybę lubię jeść także na kanapkach, można ją też wykorzystać jako dodatek do sałatek, np. ziemniaczanych. Seleryba doskonale nadaje się, aby zrobić z niej wkład do wegańskiego fishburgera.
Czytaj też:
To najgorszy karp, jakiego możesz podać na Wigilię. Ekspertka wyliczyła wszystkie wadyCzytaj też:
Ten ekspresowy piernik robię każdego roku. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne, a sekretem jest zaskakujący składnik