Kroję tanie warzywo i robię na Wigilię genialny przysmak. Każdy pyta, co to za ryba

Kroję tanie warzywo i robię na Wigilię genialny przysmak. Każdy pyta, co to za ryba

Dodano: 
Seleryba
Seleryba Źródło: Shutterstock / MagdaZarebska
Uważam, że to jeden z najlepszych wegańskich odpowiedników tradycyjnych potraw. Seleryba jest tak smaczna, że zajadają się nią u mnie wszyscy.

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz zaniosłam selerybę na świąteczną imprezę rodzinną, wszyscy zgadywali, co to jest za ryba. Wówczas wykorzystałam ten przysmak do zrobienia wegańskiej ryby po grecku. Kiedy w końcu zdradziłam, że to nie ryba, a seler, zdziwienie było ogromne. „Przecież ma nawet skórkę!” – nie dowierzali niektórzy. Ja selerybę, czyli wegański odpowiednik ryby uwielbiam i co roku przygotowuję ją na Wigilię i święta. I uwierz, to jest coś, co posmakuje nawet fanom ryb. Do tego selerybę robi się bardzo łatwo.

Jak zrobić selerybę?

Ryba z selera swój morski smak i zapach zawdzięcza glonom nori, tym samym, które zwykle wykorzystuje się do robienia sushi. Kawałki selera najpierw gotuje się w bulionie z dodatkiem nori, a potem w paski nori zawija, panieruje w mące i smaży. To właśnie paski nori dają nie tylko wyjątkowy smak, ale i złudzenie rybiej skórki.

Przepis: Seleryba

Wegańska alternatywa ryby zrobiona z selera.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
114 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże selery

do gotowania:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3 arkusze glonów nori
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

do smażenia:

  • 6 arkuszy glonów nori
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie seleraSelery obierz i przekrój na pół i pokrój na plastry grubości ok. 1 cm. W garnku zagotuj bulion ze wszystkimi dodatkami (patrz listę produktów do gotowania), dodaj seler i gotuj ok. 15 minut. Seler powinien być miękki, ale się nie rozpadać.
  2. Smażenie rybyUgotowany seler ostudź, dopraw solą i pieprzem. Arkusze nori potnij na paski. Przygotuj do panierowania mąkę oraz drugą miseczkę z wodą (może to być też mleko roślinne, np. sojowe lub owsiane). Kawałki selera owijaj w nori i maczaj na chwilę w wodzie (chodzi o to, aby glony zmiękły i idealnie przykleiły się do selera). Wilgotny seler panieruj w mące i kładź na rozgrzaną patelnię. Smaż na złoto z obu stron.

Jak jeść selerybę?

Wegańską rybę z selera można jeść dokładnie tak samo, jak smażoną, panierowaną rybę. Można ją podać do obiadu z ziemniakami i surówką (np. z kiszonej kapusty), można ją zaserwować jako przekąskę podczas Wigilii (nie tylko wtedy, kiedy do stołu siadają niejedzący ryb goście). Seleryba rewelacyjnie smakuje jako dodatek do wegańskiej wersji ryby po grecku. Wówczas wystarczy zrobić tradycyjne dodatki do dania, a zamiast ryby, dodać właśnie selerybę. Moim zdaniem to jedna z najlepszych wersji i pomysłów na wykorzystanie selera smażonego z nori.

Ja selerybę lubię jeść także na kanapkach, można ją też wykorzystać jako dodatek do sałatek, np. ziemniaczanych. Seleryba doskonale nadaje się, aby zrobić z niej wkład do wegańskiego fishburgera.

Czytaj też:
To najgorszy karp, jakiego możesz podać na Wigilię. Ekspertka wyliczyła wszystkie wady
Czytaj też:
Ten ekspresowy piernik robię każdego roku. Ciasto wychodzi niesamowicie wilgotne, a sekretem jest zaskakujący składnik