To najprostsza i najszybsza wersja sernika z sera z wiaderka. To bardzo prosty skład i prosty sposób przygotowania. I co ważne: ten szybki sernik zawsze wychodzi pyszny i znika do ostatniego okruszka. To sernik bez spodu, doskonale wilgotny po upieczeniu.
Jak zrobić szybki sernik z sera z wiaderka?
Mam dużo przepisów na serniki, lubię się czasem z nimi pobawić, zrobić dobry spód, ubijać osobno białka i żółtka, wymyślać dekoracje i polewy, ale jednocześnie kocham ten przepis na szybki sernik z sera z wiaderka. To ciasto, które można zrobić w taki dzień, kiedy mówisz: ale ja nie mam czasu na pieczenie! Gwarantuję, ten sernik to mniej zachodu, niż szukanie cukierni i kupowanie gotowego ciasta.
Najpierw włącz piekarnik, aby był gotowy i rozpuść masło w rondelku. Do tego sernika najlepiej wykorzystać robot kuchenny, ewentualnie mikser. Najpierw trzeba zmiksować jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel (zajmuje to 2-3 minuty), a potem dodać resztę składników i zmiksować, aż się połączą. To wszystko i już można przelewać ciasto do tortownicy lub innej formy.
Rada: sernik można aromatyzować na różne sposoby, ja lubię oprócz wanilii dodać do niego również skórkę z cytryny albo kieliszek likieru limoncello.
Ja na dolną półkę piekarnika wkładam dodatkowo blaszkę wypełnioną gorącą wodą. Ten prosty trik sprawia, że powierzchnia sernika nie pęka. Kiedy sernik się upiecze, nie wyciągaj go od razu z piekarnika, uchyl lekko drzwiczki i wyjmij ciasto, kiedy już lekko ostygnie.
Jeśli wolisz serniki na spodzie, to również możesz wykorzystać ten przepis i wylać masę serową na dowolny spód, np. taki zrobiony pokruszonych ciastek i masła.
Przepis: Szybki sernik
Sernik bez spodu z sera z wiaderka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 506 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 50 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Robienie masy serowejJajka zmiksuj z cukrem na kogel mogel, dodaj ekstrakt waniliowy, ser, budyń, roztopione masło i miksuj do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaPrzelej masę serową do formy, piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak podawać sernik?
Ten sernik nie potrzebuje żadnych specjalnych dekoracji. Wystarczy go delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Można go również podawać ze świeżymi owocami: borówkami, malinami czy kawałkami cytrusów.
Czytaj też:
Ekspresowe ciasto Snickers bez pieczenia. Zrób ten genialny deser w 30 minutCzytaj też:
Przepis mojej teściowej na tort orzechowy nie ma sobie równych. Robię go co roku na Boże Narodzenie