Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, złapałam się za głowę. Aż tyle jajek? Ucieranie na parze? Mielenie orzechów w maszynce do mięsa? Dlatego od razu uprzedzam: to nie jest przepis z cyklu ekspresowe ciasto na Boże Narodzenie. To przepis na wyjątkowe ciasto, takie, które wymaga nieco pracy i dlatego robi się je raz w roku. Ale dla tego smaku i dla tego efektu naprawdę warto. Mimo że za pierwszym razem miałam obawy (nigdy wcześniej nie robiłam kremów ucieranych na parze) to w gruncie rzeczy cały przepis na tort orzechowy nie okazał się bardzo trudny i co roku ciasto wychodzi mi idealnie.
Jak zrobić świąteczny tort orzechowy Alicji?
Moja teściowa każdego roku samodzielnie łuskała na ten tort orzechy włoskie. Ja przyznaję, że akurat w tej kwestii idę na skóry i kupuję już łuskane, dobrej jakości orzechy włoskie. I tak, trzeba je przepuścić przez maszynkę do mięsa. To daje niesamowity efekt, którego nie osiągnie się przy mieleniu mikserem czy młynkiem. Próbowałam różnych opcji i ta rzeczywiście jest najlepsza.
Ja najbardziej obawiałam sie ubijania kremu na parze, a dokładnie ubijania jajek z cukrem. Okazało się, że wcale nie jest to trudne. Wbijam jajka i wsypuję cukier do metalowej miski, którą kładę na garnek z gotującą się delikatnie wodą i ubijam blenderem z końcówką do ubijania piany. Wystarczy chwila i dzieje się magia: masa robi się jasna i gęsta.
W oryginalnym przepisie Alicji w kremie jest margaryna, ale oczywiście można ją w tym przypadku zastąpić masłem.
Przepis: Tort orzechowy Alicji
Wyjątkowy tort, idealny na Boże Narodzenie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 369 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 10 jaj
- 250 g łuskanych orzechów włoskich
- 10 łyżek słodkiej bułki tartej
na masę do przełożenia:
- 2 jaja
- 160 g cukru
- 200 g margaryny
- 50 g tartej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 30 ml spirytusu lub rumu
dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
- 4 łyżki powideł śliwkowych do przełożenia ciasta
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaOrzechy zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, białka ubij. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo i na przemian orzechy, bułkę tartą i pianę z białek. Delikatnie, ale starannie wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Robienie kremuJajka z cukrem ubij na parze na gęstą masę. Miękką margarynę rozetrzyj z czekoladą, dodaj kawę rozpuszczalną i ucieraj z masą jajeczną. Pod koniec ucierania dodaj spirytus.
- Składanie tortaCiasto przetnij na trzy blaty. Dolny posmaruj dodatkowo powidłami, przełóż kremem, część kremu zostaw, aby posmarować brzegi i wierzch ciasta. Udekoruj w dowolny sposób.
Jak udekorować tort orzechowy?
Tort można udekorować według własnej fantazji. Moja teściowa najczęściej dekorowała go połówkami orzechów i suszoną żurawiną. Na zdjęciach jest mój tort z ubiegłych świąt: posypałam wierzch gorzkim kakao i udekorowałam całość orzechami oraz świątecznymi pierniczkami.
Tort można również dekorować innymi bakaliami, wiórkami czekolady, ciasteczkami, czy świeżymi owocami, np. kawałkami mandarynek albo pomarańczy.
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po krokuCzytaj też:
Najlepszy przepis na pierniczki do dekorowania. Można je zrobić nawet miesiąc przed świętami