Przepis mojej teściowej na tort orzechowy nie ma sobie równych. Robię go co roku na Boże Narodzenie

Przepis mojej teściowej na tort orzechowy nie ma sobie równych. Robię go co roku na Boże Narodzenie

Dodano: 
Tort orzechowy
Tort orzechowy Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ten tort orzechowy to nasza świąteczna tradycja. Moja teściowa robiła go od zawsze, a odkąd zdrowie jej nie pozwala, robię go każdego roku ja. I nie znam lepszego ciasta na Boże Narodzenie.

Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, złapałam się za głowę. Aż tyle jajek? Ucieranie na parze? Mielenie orzechów w maszynce do mięsa? Dlatego od razu uprzedzam: to nie jest przepis z cyklu ekspresowe ciasto na Boże Narodzenie. To przepis na wyjątkowe ciasto, takie, które wymaga nieco pracy i dlatego robi się je raz w roku. Ale dla tego smaku i dla tego efektu naprawdę warto. Mimo że za pierwszym razem miałam obawy (nigdy wcześniej nie robiłam kremów ucieranych na parze) to w gruncie rzeczy cały przepis na tort orzechowy nie okazał się bardzo trudny i co roku ciasto wychodzi mi idealnie.

Jak zrobić świąteczny tort orzechowy Alicji?

Moja teściowa każdego roku samodzielnie łuskała na ten tort orzechy włoskie. Ja przyznaję, że akurat w tej kwestii idę na skóry i kupuję już łuskane, dobrej jakości orzechy włoskie. I tak, trzeba je przepuścić przez maszynkę do mięsa. To daje niesamowity efekt, którego nie osiągnie się przy mieleniu mikserem czy młynkiem. Próbowałam różnych opcji i ta rzeczywiście jest najlepsza.

Ja najbardziej obawiałam sie ubijania kremu na parze, a dokładnie ubijania jajek z cukrem. Okazało się, że wcale nie jest to trudne. Wbijam jajka i wsypuję cukier do metalowej miski, którą kładę na garnek z gotującą się delikatnie wodą i ubijam blenderem z końcówką do ubijania piany. Wystarczy chwila i dzieje się magia: masa robi się jasna i gęsta.

W oryginalnym przepisie Alicji w kremie jest margaryna, ale oczywiście można ją w tym przypadku zastąpić masłem.

Przepis: Tort orzechowy Alicji

Wyjątkowy tort, idealny na Boże Narodzenie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
369 w każdej porcji

Składniki

na ciasto:

  • 10 jaj
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 10 łyżek słodkiej bułki tartej

na masę do przełożenia:

  • 2 jaja
  • 160 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 50 g tartej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 30 ml spirytusu lub rumu

dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy
  • 4 łyżki powideł śliwkowych do przełożenia ciasta

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaOrzechy zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, białka ubij. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo i na przemian orzechy, bułkę tartą i pianę z białek. Delikatnie, ale starannie wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  2. Robienie kremuJajka z cukrem ubij na parze na gęstą masę. Miękką margarynę rozetrzyj z czekoladą, dodaj kawę rozpuszczalną i ucieraj z masą jajeczną. Pod koniec ucierania dodaj spirytus.
  3. Składanie tortaCiasto przetnij na trzy blaty. Dolny posmaruj dodatkowo powidłami, przełóż kremem, część kremu zostaw, aby posmarować brzegi i wierzch ciasta. Udekoruj w dowolny sposób.

Jak udekorować tort orzechowy?

Tort można udekorować według własnej fantazji. Moja teściowa najczęściej dekorowała go połówkami orzechów i suszoną żurawiną. Na zdjęciach jest mój tort z ubiegłych świąt: posypałam wierzch gorzkim kakao i udekorowałam całość orzechami oraz świątecznymi pierniczkami.

Tort orzechowyTort można również dekorować innymi bakaliami, wiórkami czekolady, ciasteczkami, czy świeżymi owocami, np. kawałkami mandarynek albo pomarańczy.

Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku
Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierniczki do dekorowania. Można je zrobić nawet miesiąc przed świętami

Źródło: smaki.pl