Prosty obiad robię w 25 minut. Wystarczą makaron, kiełbasa, ser i wyrazisty sos

Prosty obiad robię w 25 minut. Wystarczą makaron, kiełbasa, ser i wyrazisty sos

Dodano: 
Makaron z kiełbasą i serem
Makaron z kiełbasą i serem Źródło: Shutterstock / Natalia Kirsanova
Robiąc szybkie obiady dla rodziny często łączę kuchnię włoską, która słynie z pysznych past (m.in. z sosem pomidorowym) z popularnymi w polskiej diecie składnikami (np. kiełbasą lub mięsem). Tym sposobem wpadam na świetne pomysły.

Gdy nie mam pomysłu na obiad, najczęściej sięgam po makaron oraz robię przegląd lodówki i kuchennych szafek. Ze smakiem makaronu doskonale komponują się różne dodatki np. mięso, wędliny i warzywa, dzięki czemu raz-dwa i bez konieczności zrobienia zakupów, robię smaczne, pożywne i tanie dania. Dzisiaj zapraszam po genialny, bo smaczny i szybki przepis na makaron z prostymi dodatkami.

Mój wybór padł na pomidory, kiełbasę oraz cebulę. Powstał z nich sos, ale w jego smaku czegoś brakowało. Dodałem więc kilka kropel sosu tabasco i to był strzał w dziesiątkę – wszyscy zajadali ze smakiem.

Jak zrobić makaron z kiełbasą i serem?

To jedna z najprostszych w przygotowaniu potraw. Wystarczy wybrać ulubiony makaron, u mnie to najczęściej tagiatelle, penne, spaghetti lub fusilli. Sos robię z dodatkiem passaty, więc nie wymaga długiego gotowania, ale możesz również dodać na patelnię świeże pomidory. Najlepsza na ciepło jest wysokiej jakości kiełbasa średnio rozdrobniona o umiarkowanej zawartości tłuszczu. Używam pachnącej jałowcem suchej kiełbasy myśliwskiej lub kiełbasy zwyczajnej z lokalnej masarni. Jako dodatek do makaronu sprawdzi się również kiełbasa krakowska sucha, żywiecka i chorizo. Dodanie suchej lub podsuszanej kiełbasy pozwala ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Do potrawy dodaję dobrze topiący się ser np. gouda lub delikatną w smaku mozzarellę. Świetnie sprawdzi się również aromatyczny parmezan. Żeby powstał aromatyczny sos, wystarczy podsmażyć składniki, dodać passatę, przyprawy i chwilę podgrzewać.

Przepis: Makaron z kiełbasą i serem

To szybkie danie makaronowe z aromatyczną kiełbasą w połączeniu z pomidorami i serem smakuje genialnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
736 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu

Na sos:

  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 200 g kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sos Tabasco
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 200 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników sosuKiełbasę pokrój w niewielką kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Gotowanie makaronuUgotuj makaron w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i odsącz na sitku z nadmiaru wody. W czasie, gdy makaron się gotuje, zajmij się przygotowaniem sosu.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż kiełbasę. Jeżeli kiełbasa jest tłusta, to możesz zrezygnować z dodawania oliwy lub oleju. Do podsmażonej kiełbasy dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
  4. Dodanie passaty pomidorowej i przyprawZalej kiełbasę z cebulą passatą i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos do smaku tabasco, solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz oregano i rozmarynem.

Wskazówka: przygotowując dania z makaronem, kieruję się zasadą przyrządzania włoskich past i podaję makaron z sosem, a nie sos z makaronem. Jeżeli preferujesz makarony skąpane w dużej ilości sosu, to dodaj na patelnię 500 ml passaty pomidorowej.

Jak podawać makaron z kiełbasą i żółtym serem?

Potrawę podawaj gorącą. Wykładam makaron na talerze, dodaję sos i posypuję danie dużą ilością żółtego sera. Możesz również przełożyć makaron do garnka, w którym się gotował, zalać sosem, wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać serem.

Makaron z kiełbasą i serem w formie zapiekanki

Potrawa z powyższego przepisu świetnie smakuje również po zapieczeniu. Wystarczy przełożyć ugotowany al dente makaron do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i posypać serem. Danie jest gotowe po 15 minutach zapiekania w 200 stopniach Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Opcjonalne dodatki, które wzbogacają smak potrawy

Smak potrawy możesz wzbogacić, dodając np. czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, pora, czosnek, pieczarki oraz seler naciowy. Zamiast kiełbasy możesz użyć boczku lub pominąć mięsne dodatki i podać potrawę jedynie z sosem z passaty i warzyw oraz posypać serem.

Czytaj też:
Łączę brokuł z 2 pożywnymi dodatkami i robię pyszną zapiekankę. Jest dobra na obiad i kolację
Czytaj też:
Szukasz szybkiego obiadu? W 25 minut zrobisz łatwy makaron z łososiem, który pokochają wszyscy