W kilka chwil zrobisz najlepszą przyprawę piernikową. Jest idealna do świątecznych napojów i deserów

W kilka chwil zrobisz najlepszą przyprawę piernikową. Jest idealna do świątecznych napojów i deserów

Dodano: 
Domowa przyprawa do pierników
Domowa przyprawa do pierników Źródło: Shutterstock / matka_Wariatka
Domowa przyprawa piernikowa bije na głowę te kupne, a jej zrobienie jej bardzo proste. Podajemy prosty przepis na proporcje do takiej mieszanki.

Przyprawa piernikowa to mieszanka przypraw korzennych, którą dodaje się do pierników, pierniczków, ciast korzennych, kremów czy napojów zimowych. Domowa wersja takiej mieszanki nie może równać się z gotowcami, a powodów jest kilka.

Co jest w kupnych przyprawach piernikowych?

Jeśli sięgasz w sklepie po gotową przyprawę piernikową, zwróć uwagę na skład. Może się okazać, że płacisz nie za przyprawy, a w dużej mierze za cukier czy nawet mąkę, które często są w ich składzie. Dobra mieszanka powinna mieć w składzie tylko przyprawy.

Jak zrobić domową przyprawę piernikową?

Zrobienie domowej mieszanki jest bardzo proste: wystarczy wymieszać korzenne przyprawy w odpowiednich proporcjach. Można wykorzystać już sproszkowane przyprawy, ale mieszanka będzie bardziej aromatyczna, jeśli samodzielnie rozdrobnisz i zmielisz większość z nich (dlatego podajemy proporcje na cynamon w proszku, ale też na odpowiadającą mu ilość cynamonu w kawałkach kory, którą można rozdrobnić). Przyprawy dobrze jest najpierw roztłuc w moździerzu, a potem zmielić na pył w młynku lub malakserze.

Przepis: Przyprawa piernikowa

Domowa przyprawa korzenna.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
114

Składniki

  • 10 łyżeczek mielonego cynamonu (ok. 40 g kawałków kory cynamonowej)
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki całych goździków
  • 2 łyżeczki ziarenek kardamonu (wyłuskanych ze strączków)
  • 12 ziarenek wyłuskanych z gwiazdek anyżu
  • 2 łyżeczki ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
  • 1/2 kulki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

  1. Mielenie przyprawGałkę zetrzyj, resztę przypraw rozdrobnij w moździerzu i/lub w młynku czy malakserze.
  2. Robienie mieszankiWymieszaj rozdrobnione przyprawy i przełóż do szczelnego pojemniczka.

Zrób własną kompozycję przypraw

Przewagą domowej przyprawy piernikowej jest też to, że masz wpływ na jej smak. Nasz przepis traktuj jako bazę, ale możesz modyfikować proporcje. Możesz dodać odrobinę więcej goździków, pieprzu, więcej imbiru czy ziarenek kardamonu. Warto zapisać swoje ulubione proporcje, aby móc odtworzyć swoją idealną mieszankę za rok.

Przyprawa piernikowa na prezent

Domowa przyprawa piernikowa może być pięknym prezentem dla bliskiej osoby. Można ją zapakować w ozdobny słoiczek z własnoręcznie zrobioną etykietą, ale można też podarować ją razem z prostym młynkiem. W tej drugiej opcji można do młynka włożyć ziarenka i kawałki przypraw.

Czytaj też:
Te miękkie pierniczki zawsze robię na Boże Narodzenie. Sekretem jest jeden składnik
Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierniczki do dekorowania. Można je zrobić nawet miesiąc przed świętami