Ciasto jogurtowe to zawsze dobra opcja na awaryjny deser. Zwykle każdy ma w domu składniki potrzebne, aby je zrobić, bo podstawowa receptura to nic skomplikowanego. Co więcej: do takiego ciasta można dołożyć inne dodatki, np. kruszonkę lub owoce i za każdym razem mieć inny deser.
Jak zrobić ciasto jogurtowe?
Sposobów na zrobienie ciasta jogurtowego jest mnóstwo. Mój, sprawdzony od lat, wymaga ubicia całych jaj z cukrem. Są przepisy, gdzie po prostu wystarczy wymieszać wszystkie składniki widelcem i już. Ja jednak bardzo polecam poświęcenie kilku minut właśnie na ubicie jaj z cukrem na puszystą masę. To nic skomplikowanego, bo jeśli masz w domu robota lub blender z końcówką do ubijania, nie napracujesz się wiele, a naprawdę warto. Trzeba na to poświęcić kilka minut, bo masa powinna jasna, puszysta, a cukier całkowicie się rozpuścić. Potem już tylko wystarczy dodać resztę składników i wymieszać. Tak przygotowane ciasto jest wyjątkowo puszyste i wilgotne.
Przepis: Ciasto jogurtowe
Proste ciasto na jogurcie i oleju.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 330 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Ubijanie jajekCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej mikserem lub przy pomocy robota). Dodaj ekstrakt waniliowy.
- Robienie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
- Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.
Gotowe ciasto możesz także udekorować dowolną polewą albo lukrem. Smaczną opcją jest lekkie nasączenie ciasta rozcieńczonym alkoholem, np. czarną herbatą z dodatkiem likieru pomarańczowego.
Inne pomysły na ciasto jogurtowe
Ten przepis możesz potraktować jako bazę do różnego rodzaju ciast jogurtowych. Z tego samego przepisu zrobisz bowiem ciasto jogurtowe z dowolnymi owocami, zarówno sezonowymi (np. truskawkami, porzeczkami, wiśniami czy śliwkami), jak i mrożonymi. Wystarczy wyłożyć owoce na ciasto przed pieczeniem i robić wszystko tak samo jak w przepisie.
Ciasto przed pieczeniem można posypać również kruszonką, albo wyłożyć na nie kleksy masy serowej (jak na sernik) czy budyniowej. Do ciasta można dodać również inne dodatki smakowe, bardzo polecam to ciasto z dodatkiem sporej ilości skórki otartej z cytryny lub pomarańczy.
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po kroku