Ciepłe i chrupiące pieczywo czosnkowe to pyszna przegryzka, którą można pokonać mały głód. W połączeniu z wyrazistym w smaku dipem pomidorowym aromatyczne pieczywo zyskuje nie tylko na smaku, ale także wartościach odżywczych. Recepturę na najlepszy sos pomidorowy dostałem od znajomego szefa kuchni. Teraz robię go często, bo rodzina uwielbia go jako dodatek nie tylko do pieczywa czosnkowego.
Jak zrobić dip pomidorowy do pieczywa czosnkowego i nie tylko?
Bazę sosu stanowią słodkie pomidory, które dzięki krótkiej obróbce termicznej, a także dodatkowi ziół i przypraw, zyskują wyrazisty smak. Mój przepis na dip pomidorowy uwzględnia użycie pomidorów krojonych z puszki – zawsze wybieram produkty najwyższej jakości, ale możesz zastąpić ten składnik świeżymi pomidorami. Zanim przystąpisz do duszenia świeżych pomidorów, obierz je ze skórki i usuń wodniste gniazda nasienne.
Ja zgodnie ze wskazówkami od szefa kuchni smażę pomidory na oliwie z oliwek, ale możesz również użyć klarowanego masła lub oleju do smażenia. Zestaw ziół i przypraw możesz dowolnie modyfikować, dostosowując smak dipu do indywidualnych preferencji.
Przepis: Dip pomidorowy
Aby przygotować ten pyszny dip pomidorowy, potrzebujesz jedynie kilku tanich składników, a smak sosu zniewala.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 240 g pomidorów krojonych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- 2 łyżeczki natki pietruszki lub czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Świeży czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- SmażenieNa małej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Do podsmażonej z czosnkiem cebuli dodaj krojone pomidory razem z zalewą. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj, aż nadmiar płynu odparuje i dip zgęstnieje.
- PrzyprawianieDodaj do gęstego dipu pomidorowego oregano, bazylię, ostrą paprykę, czosnek niedźwiedzi oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Gotuj jeszcze 2-3 minuty.
Jak podawać dip pomidorowy?
Dip pomidorowy podawaj na ciepło lub na zimno w kokilce bądź miseczce. Sos udekoruj natką pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim. Możesz również skropić dip oliwą z oliwek o naturalnym smaku lub oliwą aromatyzowaną np. chili bądź rozmarynem. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby dip miał idealnie gładką konsystencję, to zmiksuj go lub przetrzyj przez sitko.
Dip pomidorowy z powyższego przepisu możesz podawać nie tylko do pieczywa czosnkowego i innych, chrupiących przekąsek, ale także np. tortilli, taco, placków ziemniaczanych i domowych nuggetsów. Ten aromatyczny sos idealnie nadaje się także do smarowania domowej pizzy i zapiekanek oraz zamaczania w nim paluchów z ciasta chlebowego.
Opcjonalne dodatki do dipu pomidorowego
Smak dipu pomidorowego możesz wzbogacić, dodając np. czerwoną, zieloną lub żółtą paprykę surową, paprykę pieczoną, paprykę wędzoną, selera naciowego oraz suszone pomidory i zalewę z suszonych pomidorów, która doskonale zastąpi oliwę z oliwek – możesz ją również wykorzystać do smażenia cebuli i czosnku w tym przepisie.
Czytaj też:
Ten pyszny sos odkryłam podczas wakacji w Gruzji. To kulinarny skarb i najlepszy dodatek do potrawCzytaj też:
W weekend lubię zrobić rodzinie domową pizzę. Ten genialny przepis mogę łatwo modyfikować